perjantai 4. syyskuuta 2009

Iltalehti: Kari Rajamäki: Ei kiitos kiintiöpakolaisia


Iltalehti:
Kari Rajamäki: Ei kiitos kiintiöpakolaisia
4.9.2009


Entisen sisäministerin Kari Rajamäen mielestä kiintiöpakolaisten vastaanotosta olisi syytä luopua.

- Pitäisi enemmän toimia normaaleiden, perusteltujen turvapaikkahakemusten kautta, Kari Rajamäki (sd) sanoo.

Kiintiöpakolaisuuteen liittyy hänen mukaansa selviä ongelmia. Suomi oli usein ns. jälkivalinnoissa sen jälkeen, kun suuremmat EU-maat olivat ensin käyneet valitsemassa itselleen sopivimmat. Meille taas jouduttiin ottamaan henkilöitä, joiden kotouttaminen oli vaikeampaa.

Yhdytkö siihen kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrysen (kesk) näkemykseen, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on lepsua?

- On hyvä, että Väyrynen oltuaan yli kaksi vuotta hallituksessa on herännyt siihen, mitä olen yli kaksi vuotta puhunut, Rajamäki sanoo.

Hallitus joutui suuntaamaan lisäbudjetissa yli 70 miljoonaa euroa uusien vastaanottokeskusten perustamiseen.

- Kiintiöjärjestelmää parempi olisi toimia aktiivisesti pakolaisten lähtömaissa yhteistyössä EU:n ja YK:n kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on kysellyt, onko Suomessa liikaa ulkomaalaisia korkeakoulu- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. Rajamäki yhtyy Hyssälän huoleen.

Hän pani syksyllä 2006 merkille, että muun muassa Nigeriasta hakeutui Suomeen suuri määrä opiskelijoita, joista osa liukeni jo syyslukukauden aikana omille teilleen ympäri passivapaata Schengen-aluetta.

- Huomautin tästä ulkoministeriötä, että se ei ole selvästikään opetusministeriön kanssa ottanut huomioon laittoman maahanmuuton väylän syntymistä.

Oppilaitosten rahoituksen määräytyminen aloittavien oppilaiden määrän perusteella edesauttaa Rajamäen mukaan tällaisen ilmiön laajentumista.

- Ei ole mitään järkeä, että käytämme jopa 600-800 miljoonaa euroa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kouluttamiseen, kun samaan aikaan itse joudumme erittäin tiukoille näissä nuoriso- ym. panostuksissa.