tiistai 2. marraskuuta 2010

Pakolaisneuvonta: Järjestöjen vetoomus: Kreikkaan kohdistuvat Dublin-palautukset on keskeytettävä

Pakolaisneuvonta: Järjestöjen vetoomus: Kreikkaan kohdistuvat Dublin-palautukset on keskeytettävä 1.11.2010

Pakolaisneuvonta ry, Suomen Punainen Risti ja ECRE (European Council on Refugees and Exiles) vetoavat maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin ja Suomen viranomaisiin, että turvapaikanhakijoiden käännyttäminen vastuunmäärittämisasetuksen perusteella Kreikkaan keskeytettäisiin välittömästi ja tapaukset otettaisiin aineelliseen käsittelyyn Suomessa.

Järjestöt toivovat, että Suomi seuraisi Ison-Britannian, Belgian, Norjan, Islannin ja Alankomaiden esimerkkiä ja keskeyttäisi käännytykset väliaikaisesti, koska kansainvälistä suojelua tarvitsevien ihmisten oikeudet eivät toteudu Kreikan turvapaikkajärjestelmässä. Laaja todistusaineisto osoittaa, että turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja siirtolaisten olot ovat Kreikassa äärimmäisen vaikeat.

Käännytysten keskeyttämiseksi ovat vedonneet myös muun muassa YK:n kidutuksen vastaisen työn erityisraportoija Manfred Novak ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg.

Vastuunmäärittämisasetus ja siitä johtuvat käännytykset Kreikkaan perustuvat virheelliseen olettamukseen Euroopan unionin jäsenvaltioiden yhdenmukaisesta turvapaikkajärjestelmästä. Pakolaisneuvonta ry, Suomen Punainen Risti ja ECRE kannattavat Euroopan komission esitystä vastuunmäärittämisasetuksen muuttamiseksi. Esityksen mukaan jäsenvaltiot voisivat tilapäisesti keskeyttää palautukset jäsenvaltioon, joka ei pysty takaamaan turvapaikanhakijoille oikeudenmukaista turvapaikkatutkintaa tai kunnollisia vastaanotto-olosuhteita.

Palautusten keskeyttämisellä Kreikkaa tuetaan turvapaikkajärjestelmän ongelmien korjaamisessa. Turvapaikanhakijoita ei tulisi palauttaa Kreikkaan ennen kuin oikeusturvatakeet maassa toimivat.