torstai 4. marraskuuta 2010

Turun Sanomat: Ylioppilaskunta pelästyi kahden turkkilaisopiskelijan tuohtumusta

Turun Sanomat: Ylioppilaskunta pelästyi kahden turkkilaisopiskelijan tuohtumusta 4.11.2010

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) päätti poistaa vuosijuhlajulisteet kampusalueelta, kun kaksi turkkilaisopiskelijaa ilmoitti loukkaantuneensa niiden vuoksi. Julisteet mainostivat ylioppilaskunnan vuosijuhlia. Niiden kuvakollaasiin oli kuvattu muun muassa frakkiin pukeutunut Turkin valtion perustaja Mustafa Kemal Atatürk .

Julisteiden poisto-operaatiosta ensimmäisenä kertoneen Turun Ylioppilaslehden mukaan turkkilaisopiskelijoiden mielestä kuvan käyttöön olisi pitänyt pyytää lupa Turkin suurlähetystöstä tai Atatürkin suvulta.

Ylioppilaskunnan hallitus päätti taipua suivaantuneiden turkkilaisten edessä. Julisteet poistettiin seiniltä maanantain ja tiistain aikana, vaikka niiden tarkoitus oli alunperin mainostaa juhlia perjantaihin saakka.

– Se oli hyvin nopea ratkaisu, jonka asiasta vastaava hallituksen jäsen teki siinä tilanteessa, kuvailee TYY:n hallituksen puheenjohtaja Elias Laitinen .

– Hän punnitsi asian hyötyjä ja haittoja ja päätyi tällaiseen pragmaattiseen ratkaisuun.

Saako Marskista suuttua?

Laitinen myöntää, että julisteista ei valittanut kukaan muu kuin mainitut kaksi opiskelijaa. Ylioppilaslehden artikkelissa turkkilaisopiskelijat vertaavat Atatürkin merkitystä siihen, mitä marsalkka Mannerheim edustaa suomalaisille. Heidän mukaansa oli erityisen surkeaa, että julisteessa ainutlaatuisen Atatürkin kuvia oli monistettu. Toinen lehden haastattelemista opiskelijoista kysyy, miltä suomalaisista tuntuisi, jos Turkissa käytettäisiin Mannerheimia osana humoristista julistetta.

Jos vuosijuhlajulisteessa olisikin esitetty Mannerheimia juhlapuvussaan, olisiko julisteet poistettu jos joku suomalaisopiskelija olisi sitä vaatinut?

– Niin. Tuo onkin aika hyvä pointti, naurahtaa Laitinen.

– Ainakin sellaisen kommentin kuulin täällä, että jos joku olisi nähnyt Turkissa Mannerheimin kuvan juhlakutsussa, se olisi ollut lähinnä hauskaa.

– Luulen, että nämä turkkilaisopiskelijat eivät ole ihan täysin tietoisia siitä, että Mannerheim ei edusta ihan tällaista mallia ainakaan kaikille suomalaisille, Laitinen aprikoi.