torstai 4. marraskuuta 2010

YLE: Romanikerjäläisille kaavaillaan päiväkeskusta Helsinkiin

YLE Helsinki: Romanikerjäläisille kaavaillaan päiväkeskusta Helsinkiin 4.11.2010

Helsingin Diakonissalaitos saattaa perustaa Romanian romaneille matalan kynnyksen päiväkeskuksen Helsinkiin. Päiväkeskuksessa voisi ruokailla, käydä suihkussa ja pestä pyykit.

Päiväkeskuksen perustamista pohditaan ensi viikolla Helsingin kaupungin romanityöryhmässä. Samassa kokouksessa pohditaan jatkoa Rom po drom -romaniprojektille, joka päättyi toukokuussa.

Kirkkohallitus on jo myöntänyt 12 500 euroa rahoitusta kolmivuotiseen katuprojektiin, jossa pyritään auttamaan romaneja.

– Odotamme, mitä työryhmä päättää, mutta meillä olisi vakaa tarkoitus jatkaa romaniprojektia, sanoo palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitokselta.

Päiväkeskuksessa olisi kaksi työntekijää. Myös sosiaalivirastossa uskotaan, että kontaktit romanikerjäläisiin paranisivat, kun olisi joku konkreettinen paikka missä tavata.

– Siinä mielessä tällainen matalan kynnyksen paikka olisi hyvä, että aiemmin romaniprojektin työntekijät kohtasivat romaneita vain kadulla tai baareissa, sanoo kaupungin romanityöryhmän vetäjä, sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Talveksi taas hätämajoitusta

Entä miten käy Romanian romaneiden kun talvipakkaset saapuvat Helsinkiin? Viime talven pakkaskeli aiheutti sen, että Munkkisaaressa sijaitseva hätämajoituspaikka oli tupaten täynnä romaneita.

– Linjauksemme on se, että mahdollisimman monen heistä olisi hyvä palata lähtömaahansa, sillä heidän auttamisensa on mahdotonta täällä. Mutta peruslähtökohta on myös se, että ei kenenkään tarvitse pakkaseen kuolla, kiteyttää Räihä.

Hätämajoituksesta päätetään myös ensi viikon kokouksessa. Diakonissalaitos toivoo asiasta pikaista päätöstä.

– Viime talvena hätämajoitus järjestettiin kahdessa päivässä viikonlopun aikana romaniperheille, joilla oli alaikäisiä lapsia.

Romanian romanit ovat tulleet Suomeen turistiviisumeilla, jolloin heidän kuuluu järjestää asumisensa itse. Hätämajoitus Munkkisaaressa sijaitsevassa entisessä huumevieroitusyksikössä järjestettiin viime vuonna siksi, että kaikki majoituspaikat olivat joulun aikana kiinni.