tiistai 12. huhtikuuta 2011

HS: Brax: Suomella paljon tekemistä omissa romaniasioissakin

Helsingin Sanomat: Brax: Suomella paljon tekemistä omissa romaniasioissakin 12.4.2011

Suomi ei voi kehuskella muita unionimaita paremmalla romanien tilanteella, sillä vähemmistön asemassa on Suomessa kosolti parannettavaa, oikeusministeri Tuija Brax (vihr) sanoo.

Ministeri nostaa esimerkiksi helsinkiläisten romanipoikien koulunkäynnin, joka roimalla enemmistöllä keskeytyy ennen peruskoulun päättymistä.

Brax osallistui tiistaina EU:n oikeusministerien kokoukseen, jossa käsiteltiin EU-komission viime viikolla julkistamaa romanistrategiaa.

Komissio haluaa jokaisen jäsenmaan laativan oman kansallisen strategian, jolla parannetaan romanien asemaa opetuksen, työllisyyden, terveydenhuollon ja asumisen suhteen.

Suomi on laatinut oman romanipoliittisen ohjelman jo vuonna 2009. Braxin mukaan Suomen kansallinen ohjelma on komission vaatimuksia laajempi ja täyttää näin ollen hyvin EU-tavoitteet.

"Ei Suomen osalta kannata paukutella henkseleitä, että meillä on kaikki kunnossa, mutta olemme pitemmällä sen kartoittamisessa, mitä vielä pitää tehdä", Brax sanoi.

________________________________________________________________

Verkkouutiset: "Suomellakaan ei aihetta henkselinpaukutteluun romaniasiassa"

Suomi korostaa seurannan ja komission roolin merkitystä romanien aseman kohentamiseksi Euroopassa.

- Tämä (romanikysymys) on EU:n sisällä suurin ihmisoikeusongelma, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) totesi suomalaistoimittajille Luxemburgissa, missä romanien asema oli pääaiheena EU-oikeusministerien kokouksessa tiistaina.

Vaikka romanien asema on heikko, perustuvat heidän oikeutensa vahvalle lakipohjalle, jotka koostuvat EU:n perusoikeusasiakirjasta, Kööpenhaminan kriteereistä hakijamaille sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksesta.

Komissio julkaisi 5. huhtikuuta jäsenmaiden romanistrategioita koskevan tiedonannon. EU:ssa on asetettava tavoitteet sekä kansallisella että aluetasolla, päähuomion ollessa romanien koulutuksen ja asumisolojen kehittämisessä. Jäsenmaiden on tehtävä kansalliset strategiansa vuoden loppuun mennessä.

Jäsenvaltioiden romanitilanne tarkastetaan tästä lähtien vuosittain EU:n ihmisoikeusviraston toimesta. Brax vaati puheenvuorossaan, että Euroopan komission tulee reagoida raporttiin tarpeeksi vahvasti. Kaikki kansalliset ja EU-instrumentit tulisi ottaa käyttöön ja tarvittaessa syrjintädirektiivin vastaiset käytännöt viedään EU-tuomioistuimeen.

Brax piti Suomen puolesta puheenvuoron, jotta esitystä ei vesitettäisi. Tämä sai Braxin mukaan laajaa tukea jäsenmaiden keskuudessa.

- Tämä kunnianhimon taso ei saa nyt laskea. Tässä on keinot oikeasti muuttaa tämä asia, ministeri kertoi.

- Kaikilla on läksyjä tekemättä. Suomi ja Ruotsi käyttivät ihan aiheesta myös itse kriittiset puheet. Eihän meillä varsinkaan romanipoikien koulunkäynti millään hyvällä mallilla ole, Brax myönsi sanoen, että Suomenkaan ei kannata paukutella henkseleitä, että kaikki olisi kunnossa.

Brax painotti, että myös heikoimmassa asemassa olevien eurooppalaisten tukemiseksi tarkoitetut 26,5 miljardin EU-varat tulee ottaa tehokkaasti käyttöön romanien kotivaltioissa. Braxin mukaan tästä summasta menee nyt oikeasti romaneille vain "minimaalinen osa".