tiistai 12. huhtikuuta 2011

HS: Perheenyhdistämisiä vuosittain runsaat 300

Helsingin Sanomat/STT: Perheenyhdistämisiä vuosittain runsaat 300 12.4.2011

Pakolaisten perheenyhdistämisissä on saapunut Suomeen vuosittain keskimäärin 329 ihmistä, ilmenee sisäministeriön tilastoista. Tieto koskee viimeisten 12 vuoden ajanjaksoa.

Pakolaisneuvonta ja Suomen Pakolaisapu arvioivat, että väärät mielikuvat ja tiedot perheenyhdistämisistä ruokkivat muukalaisvastaista ilmapiiriä. Suomeen todellisuudessa saapuneiden perheenjäsenten määrä on oleellisesti pienempi kuin perheenyhdistämishakemusten määrä.

Esimerkiksi helmikuussa Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että 5 600 somalialaisen perhesidehakemus on vireillä. Pakolaisneuvonnan ja Pakolaisavun mukaan näin annetaan virheellisesti ymmärtää, että Suomeen olisi saapumassa useita tuhansia pakolaisten perheenjäseniä lähivuosina.

Perheenyhdistämisen hakemuksen käsittely kestää Suomessa usein vuosia, vaikka se tulisi ratkaista yhdeksässä kuukaudessa. Lisäksi liki puolet hakemuksista hylätään.

________________________________________________________

MTV3: Pakolaisjärjestöt: Perheidenyhdistämisten luvut harhaanjohtavia

Suomen Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta ovat huolissaan muukalaisvastaisesta ilmapiiristä, jota ruokkivat väärät mielikuvat ja tiedot pakolaisten perheiden yhdistämisistä.

Pakolaisavun mielestä Maahanmuuttoviraston tilastot saattavat johtaa ihmisiä harhaan.

— Julkiseen keskusteluun tulee aina luvut ainoastaan käsittelyssä olevista hakemuksista. Ne eivät kuitenkaan vastaa toteutuneita lukuja, Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Marcus Floman sanoo.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti helmikuussa 5 600 somalialaisen perhesidehakemuksen olevan vireillä. Tästä luvusta voisi päätellä tuhansien pakolaisten perheenjäsenten saapuvan Suomeen lähivuosina.

Kuitenkin keväällä 2010 Maahanmuuttovirasto kertoi järjestöille, että keskimäärin 43 prosenttia hakemuksista hylätään. Lain mukaan perheenyhdistämishakemus tulisi ratkaista yhdeksässä kuukaudessa, mutta todellisuudessa se kestää usein vuosia.

Perheiden yhdistäminen on laillinen oikeus

Pakolaisavusta kerrotaan, että Sisäasiainministeriön tilastojen mukaan pakolaisten ja kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden henkilöiden perheenjäseniä on vuosien 1999–2010 aikana saapunut Suomeen yhteensä hieman vajaat 4 000 henkilöä. Tämä tarkoittaa keskimäärin reipasta kolmeasataa henkilöä vuodessa.

Järjestöt muistuttavat, että kansainvälisen suojelun perusteella Suomessa oleskelevilla on lain suoma oikeus saada perheenjäsenensä Suomeen.

— Yhteiskunnallisessa keskustelussa törmää aika ajoin siihen, että perheiden yhdistäminen olisi jonkinlainen mörkö. Ihmisillä on Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan oikeus perhe-elämään ja uuteen maahan sopeutumisen kannalta perhe-jäsenet ovat myös erittäin tärkeitä , Floman sanoo.

Maahanmuutoviraston mukaan hylkäämisiin johtaa se, että oleskelulupaa haetaan myös muille kuin ydinperheen jäsenille. Heidän osalta hakemus yleensä hylätään. Ydinperheeseen kuuluvat lain mukaan vain puoliso ja alaikäiset lapset.


_________________________________________________________

Pakolaisavun tiedote: Pakolaisten perheenyhdistämisten todelliset luvut: 329 henkilöä vuodessa

Sisäasiainministeriön tilastojen mukaan pakolaisten ja kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden henkilöiden perheenjäseniä on vuosien 1999–2010 aikana saapunut Suomeen yhteensä 3958 henkilöä. Tämä tarkoittaa keskimäärin 329 perheenjäsentä per vuosi viimeisen 12 vuoden aikana.

Pakolaisneuvonta ja Suomen Pakolaisapu ovat huolissaan muukalaisvastaisesta ilmapiiristä, jota ruokkivat väärät mielikuvat ja tiedot perheenyhdistämisistä

Järjestöt muistuttavat, että kansainvälisen suojelun perusteella Suomessa oleskelevilla on lain suoma oikeus saada perheenjäsenensä Suomeen. Suomea sitoo myös EU-direktiivi oikeudesta perheenyhdistämiseen. Kotoutuminen uuteen yhteiskuntaan sujuu paremmin ja nopeammin, jos turvana ja tukena on oma perhe.

Maahanmuuttovirasto julkaisee aktiivisesti lukuja perheenyhdistämishakemusten käsittelytilanteesta. Suomeen todellisuudessa saapuneiden perheenjäsenten määrä ei kuitenkaan ole sama kuin perheenyhdistämishakemusten määrä. Esimerkiksi helmikuussa 2011 Maahanmuuttovirasto ilmoitti 5600 somalialaisen perhesidehakemuksen olevan vireillä. Näin annetaan virheellisesti ymmärtää, että Suomeen olisi saapumassa useita tuhansia pakolaisten perheenjäseniä lähivuosina. Kuitenkin keväällä 2010 Maahanmuuttovirasto kertoi järjestöille, että keskimäärin 43 % hakemuksista hylätään. Tämä johtuu siitä, että oleskelulupaa haetaan myös muille kuin ydinperheen jäsenille, joiden osalta hakemus yleensä hylätään. Ydinperheeseen kuuluvat lain mukaan vain puoliso ja alaikäiset lapset.

Lain mukaan perheenyhdistämishakemus tulisi ratkaista yhdeksässä kuukaudessa, mutta todellisuudessa se kestää usein vuosia. Perheenyhdistämisen edellytyksiä on kuluvan hallituksen aikana kiristetty esimerkiksi vaikeuttamalla hakuprosessin käynnistämistä ja lisäämällä maksuvelvollisuuksia.

Pakolaisneuvonnan ja Suomen Pakolaisavun mukaan perheenyhdistämisen edellytyksiä ei tule enää kiristää. Järjestöjen mukaan perheenyhdistämisprosessi tulee olla oikeudenmukainen ja tehokas, jotta ihmisten kotoutuminen Suomeen helpottuisi.

Lähteet:

Sisäministeriön Maahanmuuton vuosikatsauksen 2009 sivulta 8 löytyvät tilastot mm. pakolaisten perheenyhdistämisistä.

Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osastolta saamiemme tilastojen mukaan vuonna 2010 pakolaisten ja suojelua saaneiden henkilöiden perheenjäseniä saapui 392. Suuntaa antavat luvut on kerätty Suomen Punaisen Ristin, Maahanmuuttoviraston sekä ELY-keskusten ja kuntien kokoamista tiedoista.

Lisätietoa perheiden yhdistämisestä täältä.


Lisätietoja:

Marcus Floman, tiedotuspäällikkö, Suomen Pakolaisapu, p. 040 5600 772
Reetta Helander, tiedottaja , Pakolaisneuvonta ry, p. 045 3186 213