Helsingin Sanomat: Ana-lehti herätetään henkiin – musliminuorten lehti haluaa opettaa oikeaa tietoa islamista 14.4.2015
Ana, nuorten muslimien lifestyle-lehti ilmestyi viime vuonna kerran. Sitten tuli muun muassa taloussyistä taukoa, mutta nyt lehti on taas raiteillaan, kertoo lehden päätoimittaja, 30-vuotias tunisialaissyntyinen Bilel Sehli.
Tapaamme helsinkiläisellä kattoterassilla. Mukana on myös lehden muotitoimittaja, 25-vuotias malli ja datanomi, irakilaissyntyinen Sagr Hamdan.
Uuden lehden lanseeraaminen on vaikea homma, kuten miehet ovat jo saaneet huomata. Se ei kuitenkaan heitä lannista. Heillä on niin voimakas visio siitä, mitä musliminuoret Suomessa tarvitsevat.
"Musliminuoret tarvitsevat lifestyle-lehden, joka auttaa heitä elämään muslimeina, opettaa heille oikeaa tietoa islamista ja samalla suojaa heitä joutumasta radikaalin, poliittisen islamin vaikutuspiiriin", Sehli selittää englanniksi.
Miten yhdistämme islamilaisen identiteetin eurooppalaiseen elämäntapaan?
Sehlin mukaan ammattimaista islamilaista lehdistöä ei juurikaan löydy maailmasta, edes muilla kielillä. Siksi Sehli haluaa myös verkostoitua muualla ilmestyvien vastaavien musliminuorten lehtien kanssa.
"Meillä on jo yhteyksiä muun muassa Ruotsiin ja Saksaan. Julkaisemme kirjoituksia musliminuorten elämästä myös muualla kuin Suomessa.
Lehti ilmestyy suomeksi.
Lifestyle-lehti tarkoittaa, että lehdessä käsitellään muotia, ruokaa, ihmissuhteita, tapakulttuuria ja tietysti myös uskontoa, josta monilla nuorilla on huonot tiedot.
Mitä islam oikeastaan opettaa esimerkiksi pukeutumisesta?
"Minun viestini on, että meillä muslimeilla on tyyliä ja omaa muotia, mutta se on erilaista", Hamdan sanoo.
Hamdan käyttää myös värejä. "Ihmiset aina luulevat, että me muslimit käytämme vain mustaa, mutta se ei pidä paikkansa. Tyylikkyys vaatii myös väriä", Hamdan sanoo.
Tapoihin kuuluu muun muassa, että paljasta pintaa ei näytetä. Shortseissa voi esiintyä, mutta minkä pituisissa? Mieluiten polveen asti ulottuvissa.
Moderniin islamilaiseen pukeutumiseen kuuluu se, että pukeudutaan asiallisesti, mutta ei räikeästi muiden pukeutumisesta poiketen.
"Laki sanoo, että ihmisllä on velvollisuus ottaa ympäristö huomioon pukeutumisessaan", Sehli sanoo.
"Jos ollaan Euroopassa, pukeudutaan eurooppalaisittain, mutta ei hillittömästi, ei liian paljastavasti."
Mutta aikooko Ana julkaista kuvia myös uimapuvuista ja alusvaatteista?
"Joo, mutta ilman malleja."
Alastomuus, alusvaatteet, ihmissuhteet ja seksi ovat vaikeita aiheita mediassa käsiteltäväksi, vaikka kodeissa asioista puhuttaisiinkin ihan avoimesti. Islamiseen kulttuuriin kuuluu se, että elämä kodin sisällä on hyvin erilaista kuin sen ulkopuolella.
Klassista arabialaista kirjallisuutta Tunisiassa opiskelut Sehli kertoo olevansa paitsi kuvataiteilija, myös itseoppinut mediatutkija. Hän toimii myös opettajana ja elämäntapavalmentajana.
Valmentajan homma on tullut hänelle vähän pyytämättä ja yllättäen. Toisten musliminuorten vanhemmat ottavat häneen yhteyttä, kun haluavat, että hän opettaisi nuorille, kuinka yhdistää islamilainen identiteetti ja moderni elämäntyyli.
"Maahanmuutajanuorten vanhemmat eivät itse aina osaa lapsiaan neuvoa", Sehli sanoo.
Sehli ja Hamdan ovat kokeneet saman myös itse. Hamdan on työskennellyt mallina, mutta hän ei esimerkiksi ole osallistunut uimahousukuvauksiin, koska ei ole varma, miten se sopii islamilaisuuteen.
Anan digitaalinen kakkosnumero on nyt ladattavissa Applen laitteisiin. Taloushuoliinkin on löytynyt apua, sillä seuraavaa numeroa tukee muun muassa Opetusministeriö. Lehti on onnistunut hankkimaan myös ilmoituksia ja yhteistyökumppaneita.
Yli puolet lukijoista on tähän asti ollut suomalaisia, loput ovat eri taustaisia muslimeja.
"Esimerkiksi veljelläni on suomalainen vaimo ja lapset ovat puoliksi tunisialaisia ja puoliksi suomalaisia. Juuri heidän kaltaiset perheet ja nuoret ovat lukijoitamme", Sehli kertoo.