Vihreä Lanka: Kyllä, näin Antti Rinne sanoi maahanmuuttajista 17.4.2015
KOLME päivää ennen eduskuntavaaleja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lähti kalastelemaan maahanmuuttokriittisiä ääniä.
Rinne ilmaisi huolensa työperäisestä maahanmuutosta eilen Ylen viimeisessä puheenjohtajatentissä.
"Jos katsoo tässä Helsingin ympäristössä esimerkiksi sitä, on EU:n sisältä jo työmiehiä, jotka korvaa rakennuksilla tai ravintoloissa työpaikkoja, niin kyllä se on totta tällä hetkellä", Rinne sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuunteli hyväksyvänä vieressä, heittipä vielä väliin sanan "rakennuksilla" juuri ennen kuin Rinne ehti sanoa sen.
Toimittaja yritti jo keskeyttää Rinteen, mutta hän taisteli saattaakseen ajatuksensa loppuun.
"Mä oon miettiny sitä, pitäisikö meidän laittaa kielitaitovaatimus tänne Suomeen jollakin tavalla, jolla sitten varmistettaisiin, että se työturvallisuus työpaikoilla hoidetaan. Ja tätä kautta varmistetaan myöskin se, että suomalaisilla on, tai Suomessa tehtävässä työssä noudatetaan oikeita työehtoja. Meillä on tässä ongelmia tällä hetkellä aika paljon."
Vihreiden Ville Niinistö huomautti, että monessa yrityksessä työkieli on englanti.
Myös kehitysministeri Sirpa Paatero (sdp) oli Rinteen linjalla eilen Twitterissä:
"Uusia työpaikkoja tarvitaan jotta työttömät saadaan työhön, nyt ei tarvetta ulkomaiselle työvoimalle", hän kirjoitti.
Katsojasta tuntui, kuin olisi matkustanut neljä vuotta ajassa taaksepäin. Silloin vaalikeskustelua hallitsi perussuomalaiset. Vihreät perusti kampanjansa perussuomalaisten vastustukseen ja myös esimerkiksi kokoomus teki selvää linjaeroa Soinin porukkaan. Sdp sen sijaan yritti pysäyttää karkaavia äänestäjiään myötäilemällä perussuomalaisia.
Valtiotieteen dosentti Åsa von Schoultz Åbo Akademista on samaa mieltä: Rinne yritti päästä Soinin apajille eilisessä tentissä. Von Schoultzin mukaan populismia ja maahanmuuttokriittisyyttä oli tähän mennessä näkynyt vaalikampanjassa neljän vuoden takaista vähemmän.
"He (sosialidemokraatit) tuntevat itsensä selvästi uhatuiksi."
Perussuomalaiset nousi hurjat 2,1 prosenttiyksikköä Ylen ja Taloustutkimuksen viimeisessä mielipidemittauksessa ennen vaaleja. Sdp:n kannatus putosi 1,1 prosenttiyksikköä.
Timo Soinin tavoitteesta ei ole epäselvyyttä: hän haluaa hallitukseen niin kovasti, että oli eilisessä tentissä valmis lieventämään puolueen kantaa Kreikan uuteen tukipakettiin.
Mitä perussuomalaisille merkitsee se, että muut puolueet ovat tällä kertaa keskittyneet löytämään yhteisiä asioita keskustan kanssa?
"Olin arvioinut, että puolueen olisi vaikeampi saada äänestäjiään liikkeelle, koska keskustelu heille tärkeistä kysymyksistä ei ole ollut yhtä intensiivistä kuin aiemmin. Toisaalta tämä mittaus antaa viitteitä siitä, että jotain on tapahtumassa", Åsa von Schoultz sanoo.
Esimerkiksi Tanskassa Dansk Folkeparti nousi oudoksutusta populistista pysyväksi osaksi vaikutusvaltaista eliittiä, ja on pystynyt vaikuttamaan koko maan suuntaan.
"Perussuomalaisten uusi retoriikka, Soinin kokemuksen korostaminen ja hallitushalut kielivät siitä, että puolue pyrkii normalisoitumiseen", von Schoultz sanoo.
Populistipuolueet vaikuttavat usein juuri muuttamalla muiden puolueiden politiikkaa. Jos näin on käymässä, se on jäänyt keskustan gallupmenestyksen varjoon.
Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen tosin siloittelee Rinteen lausuntoa.
"Mihin Antti tässä viittasi, on, että meillä tällä hetkellä maahanmuuttajien kielikoulutus on aika lailla retuperällä. Hän kysyi, olisiko syytä katsoa, että tulisi jotain toimenpiteitä. Se tarkoittaisi todennäköisesti työnantajien ja julkisen vallan yhdessä järjestämää kielikoulutusta."
Paanasen mukana kielivaatimuksia voidaan asettaa, kun kielikoulutus on kunnossa - Rinne meni nopeatempoisessa keskustelussa "vähän nopeasti lopputulemaan".
Rinne ei Ylellä maininnut mitään kielikoulutuksesta.
Paananen kiistää Rinteen yrittäneen perussuomalaisten äänestäjien kosiskelua.
"Kyllä tästä asiasta on keskustelu aiemminkin. Ei tässä vaiheessa kauheasti enää päästä kosiskelemaan yhtään mitään."