keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Uusi Suomi: Antti Rinne kehuu Wahlroosin mallia – ”Oikeasti paras väline”

Uusi Suomi: Antti Rinne kehuu Wahlroosin mallia – ”Oikeasti paras väline” 8.4.2015

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on samoilla linjoilla Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ja pankkiiri Björn Wahlroosin kanssa pienituloisten palkkaverotuksen keventämisestä työtulovähennyksen avulla.

–Me olemme esittäneet omana verokantana, että pieni -ja keskituloisten verotusta kevennetään nimenomaan työtulovähennyksen kautta. Se on SDP:n kanta, Rinne sanoo Uuden Suomen vaalisarjan haastattelussa.

SDP:n talousohjelmassa pieni- ja keskituloisiksi määritellään noin 40 000 euroa vuodessa tienaavat. Yli 70 000 euroa vuodessa tienaavien verotusta voisi SDP:n mielestä kiristää.

SAK esitti eilen tiistaina vaaliteemanaan esityksen kannustinloukkujen purkamisesta. SAK viittaa raportissaan julkiseen keskusteluun kannustinloukuista ja Björn Wahlroosin ehdotukseen työtulovähennyksen kasvattamisesta pienituloisten osalta.

Rinne kehuu SAK:n ehdotusta.

–Työtulovähennys on oikeasti paras väline siihen, hän toteaa.

SDP:llä on tiukka kanta myös keskustan ehdotukseen ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnan poistamisesta.

–Lähtökohta meillä on selvä, että tarveharkintaa ei pidä poistaa. Olemme sitä mieltä, että pitää tehdä kaikkemme, että saadaan tämä 460 000 ihmistä normaaleihin töihin tulevina vuosina, Rinne kommentoi.

Suomessa on yhteensä 460 000 ihmistä, jotka ovat työttömänä tai eivät ole täysipäiväisesti työllistettyjä.

Keskustan vaaliohjelmassa ehdotetaan, että ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta on poistettava. Myös maaliskuussa julkistettu Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja VATT:n ylijohtajan, eduskuntavaaliehdokas Juhana Vartiaisen (kok.) raportin yksi ehdotus oli, että maahanmuutto pitäisi vapauttaa.

–En usko siihen Juhana Vartiaisen malliin, jossa työvoiman tarjontaa lisäämällä saataisiin kasvua. Tässä tilanteessa se lisäisi työttömyyttä. Olemme menettäneet 160 000 työpaikkaa, meillä on romahtanut painopaperin kysyntä maailmalla ja kännykkäbisnes mennyt alta, joka toi 60 000 työpaikkaa. En usko, että lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa korkean työttömyyden oloissa, päästäisiin parempaan lopputulokseen, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa SDP haluaa tulevaisuudessakin kokoaikaista työtä mahdollisimman monelle ihmiselle. Puolue uskoo Suomen talouden ja työllisyyden paranevan auttamalla suomalaisia vientiyrityksiä. SDP ei kuitenkaan esitä täsmällistä mallia, miten vientiyrityksiä autetaan.

Rinne kuitenkin myöntää, että on esimerkiksi joitain pelialan yrityksiä, joihin on vaikea löytää päteviä työntekijöitä Suomesta.

–Asiantuntijatehtäviin tänne voi tulla nykyisinkin ilman tarveharkintaa, Rinne toteaa.

Hän myös korostaa, että on eri asia purkaa byrokratiaa, joka liittyy ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamiseen, kuin tarveharkinnan avaaminen kokonaisuudessaan.

–Me olemme valmiita siihen, että nykyisillä säännöillä tehdään helpommaksi se, että tänne voi tulla niitä erityisasiantuntijoita, joita ei meiltä kansakunnan pienuudesta johtuen löydy.

Hän kertoo karun esimerkin muutaman vuoden takaa kun oli kriittiset paikat telakkateollisuuden kanssa. Hän korostaa, että Suomessa oli ”maailman korkein osaaminen isojen risteilijöiden tekemiseen”.

–Silloin tätä pyrittiin käyttämään väärin korealaisten toimesta. Tänne yritettiin tuoda 300 ihmistä töihin, jotka olivat opiskelijoita, joilla ei ollut mitään erityistä asiantuntemusta. Niiden tavoitteena oli tulla tänne imemään itseensä se tieto mikä meillä on. Samalla viemään kilpailuetu meiltä pois. Tällaisessa tilanteessa meillä pitää olla mahdollisuus suojautua, Rinne kertoo.

–Ei mikään maa luovuta tuosta noin vaan kaikkea osaamistaan ja tietotaitoaan. Senkin takia minusta on ollut tärkeää, että tarveharkinta on olemassa, hän lisää.

...