keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

HS: Maahanmuuttaja-aktiivi: liberaali kulttuurikupla pönkittää itse rasismia

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttaja-aktiivi: liberaali kulttuurikupla pönkittää itse rasismia 22.4.2015

Helsingin Sanomissa tiistaina julkaistu juttu kulttuuriväen tyrmistyksestä vaalituloksen jälkeen herättää vilkasta keskustelua.

Kulttuuri-ihmisten huolena on, että helsinkiläiset äänestäjät ja kulttuuri-ihmiset itse tuntuvat elävän liberaalissa "kulttuurikuplassa", joka ei juuri kohtaa muun maan konservatiivisempaa ilmapiiriä.

Toimittaja Maryan Abdulkarim kritisoi näkemystä.

"Kun Krista Kosonen esittää Kingissä romanimiehen karikatyyriä ja sitten sanoutuu irti rasismista, se on älyllisesti epärehellistä", hän sanoo.

Somaliassa vuonna 1982 syntynyt ja Suomeen 7-vuotiaana muuttanut Maryan Abdulkarim kertoo kaipaavansa asiasta kriittisempää analyysiä.

Hänen mukaansa suuren kansansuosion saavuttaneet Putous- ja Kingi-tähdet pönkittävät sketseillään rasistisia asenteita.

"Otetaan esimerkiksi se sketsi, jossa komediaa tehtiin huonosti suomen kieltä puhuvista maahanmuuttajalääkäreistä. Eihän naureskelu helpota kenenkään maahanmuuttajalääkärin asemaa tosielämässä."

Kriitisemmällä analyysillä Abdulkarim tarkoittaa sitä, että liberaalien taiteilijoiden pitäisi tunnistaa omat etuoikeutensa valtaväestön edustajina.

"Ollakseen tehokasta satiirin pitää piikittää vallanpitäjiä, ei niitä jotka ovat jo valmiiksi alisteisessa asemassa."

Abdulkarim ei halua kohdistaa kritiikkiään erityisesti Krista Kososeen tai keneenkään muuhunkaan yksittäiseen henkilöön.

"Tärkeämpi kysymys on se, kuka saa parodioida ketä. Jos valkoinen näyttelijä parodioi mustaa hahmoa, mennään ajassa sata vuotta taaksepäin blackface-perinteeseen. Tästähän oli kyse siinä Kingin sketsissä, jossa Iina Kuustonen esitti Nicki Minajia. Ainoa vitsi oli se, että hahmolla oli valtava takapuoli ja sille naurettiin."

Rinnakkainen kysymys liittyy kielenkäyttöön. Esimerkiksi amerikkalaiset rap-artistit käyttävät neekeri-sanaa usein oman identiteettinsä ironisena vahvistajana.

"Se on minusta hieman ongelmallista, ja sitähän on Suomessakin. Ei siinä ole ongelmaa, että Musta barbaari käyttää n-sanaa, mutta sitten se sana siirtyy koulujen pihoille ja normalisoituu", Abdulkarim harmittelee.