torstai 9. huhtikuuta 2015

Yle: Borg: Suomen ongelma ei ole velkaantuminen – syy on aivan toinen

Yle: Borg: Suomen ongelma ei ole velkaantuminen – syy on aivan toinen 9.4.2015
Maaseudun Tulevaisuus: Borg kehottaa Suomea helpottamaan asiantuntijoiden maahanmuuttoa

Suomessa vierailleen Anders Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla. Heikko kilpailukyky on Borgin mielestä Suomen varsinainen ongelma, ja palkkamaltti olisi olennainen osatekijä maan talouden kohentumiselle.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ei pidä velkaantumista ongelmana Suomelle. Vastikään Suomen hallitukselle talousraportin kirjoittaneen Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla.

Ylen aamu-tv:n haastattelema Borg vieraili Helsingissä uudessa tehtävässään kansainvälisen finanssikonsernin neuvonantajana.

Palkkamaltti olennaisinta

Anders Borgin mielestä Suomen varsinainen ongelma on heikko kilpailukyky, ei liian suuri alijäämä tai velka. Vyötä ei ole syytä laittaa liian kireälle.

– Taloutta ei ole syytä kiristää, vaan tehdä työmarkkinasopimus. Liittojen ja työnantajien pitää sopia palkkauksesta.

Suomen hyvinvoinnin huima kasvu viimeisten 30 vuoden aikana on Borgin mukaan pohjautunut teollisuussektorin kasvuun. Vientiteollisuus on ollut niin tuottavaa ja tehokasta, että se on kannatellut palvelusektoria ja julkista sektoria.

– Työmarkkinoiden täytyy sopeutua vientiteollisuuden ehdoilla, koska näin palkkakehitys on pitkällä tähtäimellä parempaa. Jos teollisuuden annetaan kutistua, muidenkin sektorien täytyy pidättyä palkankorotuksista, sanoo Borg.

Borgin mielestä elvyttäminen kannattaa, mutta sekään ei auta pitkällä tähtäimellä, mikäli vanhentuneet rakenteet säilyvät ennallaan.

Borg toteaa, että Suomen olisi tärkeää saada takaisin teknologia-alojen kasvuyrityksiä. Yrittäjyyttä tulisi rohkaista niin, että nuoret haluavat yrityksiä, jotka kansainvälistyvät ja kasvavat nopeasti. Verotusta tulisi muuttaa sellaiseksi, että Suomessa olisi kannattavampaa toimia yrittäjänä. Konkreettisia toimia olisivat vaikkapa investoinnit infrastruktuuriin ja yritysten verohelpotukset. Myöskään tutkimus- ja kehitystoimintaan ei ole Suomessa viime vuosina sijoitettu tarpeeksi.

”Suomi tarvitsee lisää insinöörejä”

Anders Borgin mielestä Suomen vahvuuksia ovat avoimuus ja teknologiapainoinen kulttuuri. Suomessa on maailman koulutetuinta työvoimaa, ja sellainen tukee yritysten toimintaedellytyksiä.

Borg toistaa aiemman toteamuksensa, että Suomen tulisi helpottaa maahanmuuttoa.

– Kasvuyrityksiä varten tarvitaan ulkomaisia osaajia. Suomeen ei saada maailmanluokan yhtiötä omalla työvoimalla. Teknikkoja ja insinöörejä tarvitaan lisää niihin yrityksiin, joilla on kasvupotentiaalia. Pakolaisuus puolestaan on toinen kysymys, se on poliittinen kysymys, toteaa Borg.

________________________________________

Maaseudun Tulevaisuus: Borg kehottaa Suomea helpottamaan asiantuntijoiden maahanmuuttoa

Helsingissä vieraillut Ruotsin entinen valtiovarainministeri totesi, ettei nopeasti kasvava yritys voi jäädä odottamaan kuukausia, että sen tarvitsema työntekijä saa työluvan.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg suosittelee, että Suomi vapauttaa maahanmuuttopolitiikkaansa talouskasvun edistämiseksi.

"Jos te haluatte luoda Helsinkiin 5–10 maailmanlaajuisesti johtavaa ja nopeasti kasvavaa yritystä – mikä mielestäni on täysin mahdollista – niin niiden on saatava asiantuntijoita Kiinasta, Intiasta, Venäjästä ja muualta. Maailmanlaajuista yritystä, joka palvelee koko maailmaa, ei rakenneta pelkästään kotimaisin voimin."

Helsingissä vieraillut Borg totesi, ettei nopeasti kasvava yritys voi jäädä odottamaan kuukausia, että sen tarvitsema työntekijä saa työluvan.

"Kuusi kuukautta voi olla kasvuyrityksen kannalta iäisyys. Asiantuntijoiden kohdalla sen pitäisi onnistua kahdessa–kolmessa viikossa. Tässä Suomi voisi parantaa järjestelmäänsä", Borg sanoi.

Uusi hallitus ei voi viivytellä

Borg arvioi samalla muitakin Suomen seuraavan hallituksen tehtäviä. Hänen mielestään nykyinen hallitus ja sen edeltäjät ovat hoitaneet talouspolitiikkaansa hyvin. Borg ei moittinut myöskään vajeiden ja velan kasvua.

"Suomen velan kasvu on ollut perusteltua ottaen huomioon maailmanlaajuisen kriisin. Mutta elvytykselle ei ole paljon tilaa, kun velka on lähellä 60 prosentin rajaa."

Seuraavan hallituksen on Borgin mielestä tehtävä päätöksiä rakenneuudistuksista nopeasti. Niitä ei voi lykätä vaalikauden loppuun.

"Uuden hallituksen on sovittava rakenteiden uudistusohjelma ja saatava se käyntiin jo tänä vuonna."

Liian varovaisia suosituksia

Borg ja valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen julkistivat maaliskuussa raportin Suomen taloudesta ja sen ongelmista. Borg vieraili torstaina keskustelutilaisuudessa, joka järjestettiin kokoomuksen listoilta eduskuntaan pyrkivän Vartiaisen eduskuntavaalikampanjan yhteydessä.

Raporttia kommentoi myös valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Jukka Pekkarinen, joka piti Borgin ja Vartiaisen johtopäätöksiä Suomen ongelmista oikeina. Pekkarinen katsoi kuitenkin, ettei raportti mennyt suosituksissaan riittävän pitkälle työmarkkinoiden uudistamisessa.

"Avain on korkeampi työllisyysaste", Pekkarinen sanoi.