maanantai 20. huhtikuuta 2015

HS: Tuoreet maahanmuuttajaedustajat: Suomen ongelmat eivät johdu maahanmuuttajista

Helsingin Sanomat: Tuoreet maahanmuuttajaedustajat: Suomen ongelmat eivät johdu maahanmuuttajista 20.4.2015

Suomen tuoreet maahanmuuttajataustaiset kansanedustajat Nasima Razmyar (sd) ja Ozan Yanar (vihr) iloitsivat maanantaina toistensa läpimenosta.

"On tämä todella hieno, iso juttu. Vastine muun maan tulokselle. Helsinki näyttää, että toivoa vielä on", Razmyar sanoo.

"On myös hienoa, että läpimenijät olivat vieläpä nuori nainen ja nuori mies."

Myös Yanar pitää merkittävänä, että näistä vaaleista meni läpi kaksi maahanmuuttajataustaista edustajaa. Hänen mielestään on tärkeää, että myös maahanmuuttajanuoret voivat löytää esikuvia suomalaisesta yhteiskunnasta.

"Voimme olla nuorille voimaa-antavia esimerkkejä. Silloin kun minä muutin Suomeen, niin vastaavia esimerkkejä ei vielä ollut. Mielestäni tämä on tärkeä asia", Yanar sanoi.

Tuoreet edustajat löytävät vaalituloksesta myös huolestuttavia piirteitä. Se liittyy etenkin maahanmuuttokritiikillä osittain ratsastavien perussuomalaisten menestymiseen. Puolue nousi paikkamäärässä mitattuna Suomen toisiksi suurimmaksi.

"Perussuomalaiset ovat vakiinnuttaneet asemaansa ja heidän puoleltaan on tullut viimeisen neljän vuoden aikana paljon rauhoittavaa keskustelua", Razmyar aloittaa.

"Puolueessa on kuitenkin yhä paljon maahanmuuttokriittisyyttä. Se on huolestuttavaa, ei tämän maan ongelmat johdu mitenkään maahanmuutosta", hän sanoo.

Samaa mieltä on myös Yanar. Hän painottaa sitä, että Suomi tarvitsee jatkossa nykyistä parempaa maahanmuuttopolitiikkaa esimerkiksi kotouttamisen suhteen.

"Ihmisryhmien leimaamisen sijaan nyt pitäisi pystyä kotiuttamaan ihmisiä paremmin. Peräänkuulutan parempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja parempaa keskustelua", Yanar sanoo.

Razmyarin ja Yanarin taustat ovat täysin erilainen. Razmyar syntyi diplomaattiperheen lapsena Afganistaniin vuonna 1984. Hän muutti Suomeen Afganistanin levottomuuksien aikaan vuonna 1992. Hän oli tuolloin noin 8-vuotias.

Yanar puolestaan syntyi Istanbulissa 1980-luvun lopussa. Hän muutti Suomeen vapaaehtoisesti ollessaan 14-vuotias.

Nyt Yanar on 27-vuotias ja Razmyar 30-vuotias.