Helsingin Sanomat: Asiantuntijat: Suomeen tarvitaan etnisiä ryhmiä edustavia poliiseja 27.4.2015
Suomeen tarvitaan sekä somalitaustaisia että muita etnisiä ryhmiä edustavia poliiseja. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän työn johtaja Jari Taponen on tästä entistä vakuuttuneempi palattuaan oppimatkalta Yhdysvaltain Minnesotasta.
"Minnesotassa on maailman suurin diasporassa elävä somaliyhteisö. Siellä rikollisuus väheni 30 prosenttia sen jälkeen, kun yhteisöön saatiin ensimmäinen somalitaustainen poliisi", Taponen kertoo.
Nyt paikallisia somalipoliiseja on jo parikymmentä. Yhteisöjen välinen ymmärrys on kasvanut ja jännitteet vähentyneet.
Kun Al-Shabaabin innoittamia lähtijöitä oli vielä kahdeksan vuotta sitten iso joukko, viime aikoina radikalisoituminen on vähentynyt. Syyrian ja Irakin alueelle pyrkiviä on Yhdysvalloissa raportoitu 150, kun pelkästään Suomessa lähtijöitä on ollut vähintään 60. Tarkkaa tietoa heidän toimistaan siellä ei ole.
"Minnesotassa määrä tosin kasvoi matkamme aikana. Kuusi nuorta pidätettiin epäiltynä aikeista liittyä äärijärjestöön. Jos heidät todetaan syyllisiksi, paikalliset rangaistukset ovat pitkiä vankeustuomioita. Tämä tapaus ei ollut ihan sitä, mitä lähdimme oppimaan", toteaa rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen Kirkon ulkomaanavusta.
Kirkon ulkomaanavun järjestämälle matkalle osallistui parikymmentä ihmistä, joista puolet oli suomalaisia muslimeita. Matkalla oli viranomaisia eri organisaatioista sekä laajasti eri uskontokuntien edustajia.
Paitsi eri kulttuuriryhmiä edustavia poliiseja, matkalaiset toisivat Minnesotasta muitakin hyviä toimintatapoja: somalinuorten oma järjestö, säännölliset keskustelut viranomaisten kanssa ja uskontokuntien välinen vilkas yhteistyö.
Säännöllisissä keskusteluissa käydään kiinni niihin murheisiin, jotka johtavat kokemukseen yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisestä.
"Esimerkiksi paikallisen moskeijan perjantairukouksiin saatiin poliisi turvaamaan, että pysäköintitilaa riittää kaikille", Rytkönen kuvaa.
Yhdysvalloissakaan ei ole täysin ymmärretty sitä, että viesti menee perille parhaiten, kun se tulee yhteisön sisältä. Hunderra Assefa Nuoret Muslimit ry:stä kertoo paikallisten nuorten olleen vahvasti tätä mieltä.
"Kun käydään väkivaltaisen ekstremismin vastaista keskustelua, viranomaisilta tuleva viesti ei ole yhtä vakuuttava kuin yhteisön johtajilta tuleva."
Monikulttuurisen taustan omaaviin poliiseihin Assefa suhtautuu myönteisesti. Lisäksi hän kannustaisi esimerkiksi ulkoministeriön edustajia ja muita viranomaisia osallistumaan ennalta ehkäisevään työhön.
"Länsimaiden harjoittama ulkopolitiikka voi herättää voimattomuuden tunnetta, ja myös medialla on tässä iso rooli. Keskustelut virkailijoiden kanssa voisivat vähentää turhautumisia."
Lähtökohtaisesti somaleiden kotoutuminen on ollut helpompaa Yhdysvalloissa, jossa kansoitus perustuu maahanmuuttoon. Iso merkitys on myös koulutuksella ja työllistymisellä.
Minnesotassa somaleiden koulutustaso on korkeampi ja työllisyysaste parempi kuin Suomessa. He työskentelevät usein pienyrittäjinä. Kauppojen kassoilla ja taksinkuljettajina riittää myös työtä.
Tarpeeksi monta kertaa työmarkkinoilla hylätyksi tullut on Taposen mukaan haavoittuva ääriliikkeiden rekrytoinnin kohde.
"Radikalisoituminen on meillä uusi ilmiö. Kotoutumistyötä on tehty pitkään, mutta nyt on aika nostaa viranomaisten ja yhteisöjen yhteistyö uudelle tasolle. Intressit ovat samat. Ei yhteisöissäkään kukaan halua, että ihmisiä lähtee ääriliikkeisiin", Taponen korostaa.