keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Suomenmaa: Magneettimedian taustalla natsijärjestö

Suomenmaa: Magneettimedian taustalla natsijärjestö 29.4.2015

Juutalaisvastaisista kirjoituksistaan tuomittu Magneettimedia teki eduskuntavaalien alla paluun paperijulkaisuna. Lehti ilmestyi puolentoista vuoden ajan pelkästään verkossa, mutta vaaliviikonloppuna se jaettiin lähes 260 000 kotiin Oulun, Jyväskylän ja Lahden seuduilla.

Lehti jatkaa aiemmalla juutalais- ja maahanmuuttovastaisella linjallaan.

Juutalaisten salaliittoja nähdään niin mediassa, yliopistoissa kuin politiikassakin, ja toisen maailmansodan aikainen holokausti kielletään.

Lehti sisältää myös avoimen kirjeen uudelle pääministerille.

Usean sivun mittaisessa kirjeessä hallitusta vaaditaan muun muassa kaikin keinoin varmistamaan, että ”suomalainen väestö on jatkossakin valkoista”.

MAGNEETTIMEDIAA kustansi syksyyn 2013 asti tavaratalo J. Kärkkäinen.

Lehden päätoimittaja Juha Kärkkäinen tuomittiin lehden kirjoitusten vuoksi sakkoihin lokakuussa 2013.

Nyt kustantajaksi on merkitty Pohjoinen Perinne ry, joka on yhdistysrekisterin mukaan perustettu Oulussa syyskuussa 2010. Yhdistyksen postilokero-osoite on merkitty Turkuun.

Pohjoinen Perinne ry kytkeytyy Suomen Vastarintaliikkeeseen (SVL), joka on professori Vesa Puurosen mukaan suomalaisen ulkoparlamentaarisen äärioikeiston näkyvin osa.

Liike ei ole suuri: Puurosen arvion mukaan kyse on mieluummin kymmenistä kuin sadoista ihmisistä.

SVL:n erottaa kuitenkin muista äärioikeistolaisjärjestöistä se, että sen toiminta on poikkeuksellisen julkisista.

Esimerkiksi liikkeen lehteä Kansallista Vastarintaa toimittava nelikko esiintyy verkkosivuilla omilla nimillään ja kuvillaan.

Päätoimittajaksi nimetään Juuso Tahvanainen.

PROFESSORI Puuronen pitää Vastarintaliikettä natsijärjestönä, jonka toiminnan taustalla on kansallissosialistinen, johtajavaltainen aate.

Liike ei halua olla mukana parlamentaarisessa, demokraattisessa toiminnassa, vaan sen päämääränä on koko yhteiskuntajärjestelmän muuttaminen kansallissosialistiseksi.

Verkkosivuillaan Vastarintaliike ilmoittaa muun muassa vastustavansa ”uhkaavaa kansamme sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa”.

SVL haluaa irrottaa Suomen Euroopan unionista ja perustaa Pohjoisen valtakunnan yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa.

Liikkeen toimintamuotoihin kuuluvat muun muassa lentolehtisten jakaminen, itsepuolustusharjoitukset ja retkeily. Sillä on oma nettikauppa, jossa se myy kääntämäänsä kansallissosialistista kirjallisuutta ja muuta materiaalia.

SVL ON YHDISTETTY useisiin rikoksiin, kuten Helsingin Pride-kulkueeseen kesäkuussa 2010 kohdistuneeseen kaasuiskuun ja Jyväskylän kaupunginkirjastossa syyskuussa 2013 tapahtuneeseen puukotukseen.

Liikkeen esikuva on sen veljesjärjestö, ruotsalainen Svenska Motståndsrörelsen. Lisäksi se on kertonut toimivansa yhteistyössä esimerkiksi italialaisten äärioikeistojärjestöjen kanssa.

Tutkijoiden käsityksen mukaan SVL rahoittaa toimintansa jäsenmaksuilla. Tosin se saanee rahaa myös ulkopuolisilta, sillä esimerkiksi Magneettimedia-lehden painaminen ja jakelu on maksanut kymmeniätuhansia euroja.

– Ruotsin vastarintaliikkeestä tiedetään, että sillä on yhteyksiä natseihin ja se saa sitä kautta rahoitusta. Suomesta ei ole vastaavanlaista tietoa olemassa, Puuronen kertoo.

VASTARINTALIIKKEEN lisäksi Suomessa toimii Puurosen mukaan myös joitakin muita ulkoparlamentaarisia äärioikeistolaisia ryhmittymiä. Ne pyrkivät tavallisesti pitämään toimintansa maan alla, joten tietoa niistä on saatavilla vähän.

Puuronen luokittelee äärioikeistolaisiksi muun muassa tietyt perinneliikkeet, kuten Isänmaallisen Kansanliikkeen IKL:n.

Maailmansotien välillä toiminutta liikettä on pyritty elvyttämään 1990-luvulta lähtien, mutta viime vuodet se on viettänyt ilmeisesti hiljaiseloa.

VUONNA 2011 Suomeen perustettiin englantilaisen kattojärjestön mallin mukaan Finnish Defence League, jonka päätehtävä on islamilaisen kulttuurin vastustaminen.

Eri kaupungeissa toimii Puurosen mukaan myös skinhead-liikkeeseen lukeutuvia järjestöjä.

Kovin laajamittaista ryhmien toiminta ei ole.

– Jos ajatellaan ulkoparlamentaarista äärioikeistoa kokonaisuudessaan, kysymys voi olla sadoista ihmisistä, mutta ei sen suuremmista määristä, Puuronen toteaa.

Ryhmittymiä yhdistää maahanmuuttovastaisuus ja halu irtisanoutua parlamentaarisesta demokratiasta. Vastarintaliikkeestä poiketen ne eivät kuitenkaan yleensä ole aatemaailmaltaan kansallissosialistisia.

OULUN yliopiston sosiologian professorina toimiva Puuronen on tutkinut suomalaista rasismia 1990-luvulta asti. Tuolloin hän asui ja työskenteli Joensuussa, jossa skinheadit vainosivat maahanmuuttajia.

Suomessakin viime aikoina nähty antisemitismin nousu hämmästyttää Puurosta. Juutalaisiin kohdistuva pelko vaikuttaa järjenvastaiselta.

Puuronen etsii selitystä epävakaasta taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta, joka saa ihmiset hakemaan yhteistä vihollista.

– Juutalaiset ovat vanha, historiasta tuttu syntipukki, jonka niskaan voidaan laittaa kaikki asiat.

Muualla Euroopassa, esimerkiksi Ranskassa, antisemitismin nousu on liittynyt Puurosen mukaan myös ääri-islamismiin.

Äärioikeistolla ja ääri-islamismilla on yhtymäkohtia, koska molemmat ovat juutalaisvastaisia, mutta toisaalta äärioikeisto vastustaa myös islamia.

VASEMMISTOLIITON ehdokkaana vaaleissa ollut Puuronen on itsekin saanut kokea äärioikeiston raivon. Jo Joensuun skinit uhkailivat tutkijaa milloin milläkin.

Monet rasismin tutkijat ovat rajoittaneet mediaesiintymisiään uhkailujen vuoksi, mutta Puuronen ei ole lähtenyt sille tielle.

– Ymmärrän kyllä pelon, mutta itse en ole jaksanut ottaa uhkauksia huomioon niin, että olisin jollain tavalla muuttanut omia toimintatapojani. Se on osa tätä ammattia, että palautetta tulee.