tiistai 7. huhtikuuta 2015

Yle: Töitä on vaikea saada kehnolla kielitaidolla – Helsinki paikkaa valtion kotouttamistoiminnan aukkoja

Yle: Töitä on vaikea saada kehnolla kielitaidolla – Helsinki paikkaa valtion kotouttamistoiminnan aukkoja 7.4.2015

Helsingissä on paljon maahanmuuttajia, jotka ovat jääneet ilman kotoutusta ja kielikoulutusta. Helsinki aikoo satsata maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen vajaat kaksi miljoonaa tänä vuonna. Ongelmia ei sillä rahalla poisteta, mutta parsitaan tilannetta paremmaksi.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tiistai-iltana esitystä, jolla laitetaan rahaa maahanmuuttajien alkuvaiheen työllistymiseen sekä maahanmuuttajanuorten yrittäjyyden edistämiseen. Osa rahasta käytetään pidempään maassa oleskelleiden kielen opiskeluun ja työllistymiseen tähtäävään koulutukseen.

Helsingin kaupungin maahanmuuttajien työllisyysyksikön erityissuunnittelijan Ruslan Haaralan mukaan tarvetta rahalle on, sillä asiakasmäärät kasvavat jatkuvasti ja moni Helsingissä asuva maahanmuuttaja on syystä tai toisesta jäänyt aiemmin ilman kielikoulutusta.

– Meillä on paljon sellaisia ryhmiä, jotka ovat olleet pitkään Suomessa, mutta ovat jääneet kielikoulutusta vaille joskus alkuvaiheessa. Esimerkiksi kotoutumiskoulutusta ei ole ollut riittävästi saatavilla tai sitten on ollut muita henkilökohtaisempia syitä, kuten että on jääty äitiyslomalle kotiin, Haarala sanoo.

Osa rahasta kotivanhemmille

Helsingissä asuu tällä hetkellä yli neljännes koko maan 300 000 vieraskielisestä asukkaasta. Haaralan mukaan myös valtio voisi tulla vastaan Helsingin maahanmuuttajatilanteen kanssa. Kaupungin väestöstä lähes 13 prosenttia on vieraskielisiä, mutta vain reilulla puolella on töitä.

– Tässä kaupunki joutuu kantamaan aikamoisen vastuun näistä asiakkaista ja kuntalaisista, kun on asiakkaita, jotka eivät ole saaneet kotouttamiskoulutusta riittävästi, Haarala sanoo.

Lisäksi kotona olleiden maahanmuuttajavanhempien kielikoulutukseen satsataan noin 300 000 euroa. Kaiken kaikkiaan rahaa maahanmuuttajien koulutukseen laitetaan kaksi miljoonaa.