torstai 30. huhtikuuta 2015

MTV: Vasemmistoliitto Sipilälle: Suomeen otettava lisää pakolaisia

MTV: Vasemmistoliitto Sipilälle: Suomeen otettava lisää pakolaisia 30.4.2015

Vasemmistoliiton mukaan Suomen pakolaiskiintiötä tulee nostaa.

Vasemmistoliitto kertoo näkemyksestään vastauksessaan hallitustunnustelija Juha Sipilän esittämiin kysymyksiin. Sen mukaan maahantuloväyliä täytyy lisätä varsinkin Välimerellä tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten vähentämiseksi.

– Suomen on otettava käyttöön humanitaarinen viisumi, joka myönnetään lähtömaan lähimmäisessä suurlähetystössä. Paperittomuuden ja harmaan talouden estämiseksi tulee edistää tarveharkinnan poistamista jo Suomessa opintoja tai työtä tehneiden osalta, vasemmistoliitto kirjoittaa vastauksessaan.

Vasemmistoliitto ei yhdy valtiovarainministeriön näkemyksiin kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta.

Vasemmistoliiton mukaan kansainvälinen tutkimus osoittaa, että leikkaukset eivät juuri vähennä velan tasoa.

– Mitä enemmän leikataan, sitä enemmän verotulot vähenevät ja työttömyyden kustannukset kasvavat, puolueessa lasketaan.

Lisäksi puolueen mielestä Suomen hallituksen on EU-tasolla edistetävä tasaisempaa vastuunjakoa jäsenmaiden välillä EU-alueelle saapuvista turvapaikanhakijoista. Myös säilöönotosta on heidän mukaansa luovuttava poikkeuksellisia olosuhteita lukuun ottamatta ja alaikäisten kohdalla kokonaan.

Lue vasemmistoliiton kaikki 15 vastausta täältä.

...

13. Onko eduskuntaryhmällänne nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan tai sitä koskevaan lainsäädäntöön konkreettisia muutosvaatimuksia?

Suomen pakolaiskiintiötä tulee nostaa nykyisestä tasosta. Maahantuloväyliä on lisättävä, erityisesti Välimeren alueella tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten ja hukkumisten sekä ihmisten salakuljettamisen vähentämiseksi. Suomen on otettava käyttöön humanitaarinen viisumi, joka myönnetään lähtömaan lähimmäisessä suurlähetystössä. Paperittomuuden ja harmaan talouden estämiseksi tulee edistää tarveharkinnan poistamista jo Suomessa opintoja tai työtä tehneiden osalta.

Turvapaikanhakijoiden oikeus riittäviin terveyspalveluihin tulee turvata, ja paperittomien pääsy terveydenhuollon palveluiden piiriin on varmistettava. Mahdollisuutta työntekoon ja opiskeluun oleskelulupaa tai turvapaikkaa hakiessa tulee edistää.

EU-tasolla Suomen hallituksen on edistettävä tasaisempaa vastuunjakoa jäsenmaiden välillä EU:n alueelle saapuvista turvapaikanhakijoista. Suomen nykyisiä kotouttamispalveluja on parannettava lisäämällä kotouttamiseen osoitettujen resurssien sekä laajentamalla erityisesti kielikoulutusta. Säilöönotosta on luovuttava poikkeuksellisia olosuhteita lukuun ottamatta ja alaikäisten kohdalla kokonaan. Vapaaehtoinen paluu ei saa estää tilapäisten oleskelulupien myöntämistä sellaisille turvapaikanhakijoille, joilla ei ole edellytyksiä palata omaan lähtömaahansa. Kaikilla Suomessa luvallisesti oleskeleville on turvattava oikeus perhe-elämään perheenyhdistämisen kautta.