keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Yle: Liikunta on globaali kieli – jalkapalloilulla maahanmuuttajat lähemmäksi suomalaisia

Yle: Liikunta on globaali kieli – jalkapalloilulla maahanmuuttajat lähemmäksi suomalaisia 29.4.2105

Torniossa on lähes vuoden ajan kotoutettu maahanmuuttajia liikunnan avulla. Alun ujouden jälkeen myös paikalliset ovat liittyneet mukaan toimintaan, joka on maahanmuuttajan kotouttamisessa tärkeintä.

Liikunta on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi kotouttaa maahanmuuttajia. Tornion kansalaisopisto on lähes vuoden ajan järjestänyt maahanmuuttajille muun muassa jalkapalloilua, satujumppaa ja uintiopetusta.

Kansalaisopiston tavoitteena oli saada mukaan 100 maahanmuuttajaa, mutta osallistujamäärä on noussut jo 200:een. Innostus liittynee siihen, että liikunnassa ei tarvita täydellistä suomen kielen taitoa.

– Liikunta on erinomainen tapa kotoutua, koska liikunnan kieli on globaali. Jos ei osaa suomenkieltä, se voi sulkea pois monia mahdollisuuksia maahanmuuttajilta. Mutta he pystyvät aina liikkumaan, pohtii kansalaisopiston vt. rehtori Tarja Hooli.

Innostus väistyi ujouden tieltä

Maahanmuuttajien aktiivisuuden lisäksi myös suomalaisten rohkeus liittyä mukaan ovat yllättäneet järjestäjät. Esimerkiksi jalkapallokursseilla maahanmuuttajien seassa pelaa torniolaisia.

– Aluksi oli tietynlaista varovaisuutta, kuten meillä suomalaisilla yleensä on. Jalkapalloa pelasi aluksi vain maahanmuuttajaporukka, mutta kentän laidalla kävi torniolaisia varovasti kyselemässä, että mikä tämä homma on. Ohjaaja sanoi että tulla vain mukaan ja nyt kentällä on ollut kaikenikäisiä suomalaisia naisia ja miehiä, Hooli iloitsee.

– Sehän tässä maahanmuuttajien kotouttamisessa on kyse, että saamme myös paikalliset mukaan liikuntakursseille, hän jatkaa.

Urheiluseurat mukaan

Kansalaisopiston liikuntakurssit ovat innostaneet osan maahanmuuttajista liittymään paikalliseen jalkapalloseuraan. Myös laajempi yhteistyö kansalaisopiston ja urheiluseurojen kanssa on laitettu alulle.

– Osa on siirtynyt pelaamaan Tornion Jalkapalloklubiin. Olemme aloittamassa laajaa yhteistyötä myös TP-47:n kanssa. Tulossa on muun muassa jalkapallokoulua ja seikkailupäiviä, Hooli valottaa.

Tornion kansalaisopisto sai toimintaan avustusta Lapin aluehallintovirastolta 20 000 euroa tänä vuonna. Viime vuonna avustusta tuli saman verran.