lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Putinin vastustaja sai turvapaikan Suomesta

Ilta-Sanomat: Putinin vastustaja sai turvapaikan Suomesta 11.4.2015

Vuonna 2014 Venäjältä Suomeen paennut Andrei Romanov kertoo saaneensa Suomesta turvapaikan.
Andrei Romanov ilmoitti turvapaikan saamisesta omassa blogissaan ja tiedon vahvisti myös Human Corpus -järjestön edustaja.

Magnitogorskista kotoisin oleva Romanov pakeni Venäjältä sen jälkeen, kun hänen alettiin epäillä kehottaneen ihmisiä mukaan ääriliikkeiden toimintaan.

Uutispalvelu Newsru.comin mukaan Romanovin rikos oli muun muassa se, että hän julkaisi valokuvia, joissa luki teksti: ”Venäjän vapaat kansalaiset ovat Ukrainan puolella, Maidanin puolella ja (Vladimir) Putinia sekä hänen lakeijoitaan vastaan”. Venäjänkielisessä lauseessa Putinin nimi oli lisäksi väännetty halventavaan muotoon.

Dostup-uutistoimiston mukaan Romanov oli myös julkaissut kuvia, joissa Putin oli esitetty natsiunivormussa tai islamistitaistelijoiden asussa.

Lisäksi hän oli jakanut muiden julkaisemia artikkeleita, joissa arvosteltiin Venäjän johtoa.

Romanov oli paennut uutispalvelu Newsru.comin mukaan Suomeen syyskuussa 2014. Joulukuun 8. päivänä 2014 Venäjä julkaisi hänestä maan sisäisen ja kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Romanov pakeni Suomeen vaimonsa ja lapsensa kanssa.

– Suomi ei luovuttanut meitä Venäjän turvallisuuspalvelulle, Romanov iloitsi blogissaan ja julkaisi kuvan itsestään sekä vaimostaan.

– Vaikka meillä ei ole ollut kaikilta osin helppoa, kun olemme odottaneet turvapaikkaa, niin tärkeintä on, ettei meitä ole luovutettu Venäjälle ja olemme nyt turvassa, Romanov kirjoitti perjantaina turvapaikan saatuaan.