Vihreä Lanka: Koirankakkaa postilaatikossa – ehdokkaat kohtaavat rasismia 16.4.2015
Useat vähemmistötaustaiset ehdokkaat ovat joutuneet kuluneen eduskuntavaalikampanjan aikana rasistisen nimittelyn ja vihapuheen kohteeksi.
Helsinkiläinen Ozan Yanar (vihr) on saanut puheluita, jossa hänet käsketään muuttamaan pois Suomesta, turkulainen pitkän linjan kunnallispoliitikko Roda Hassan (vihr) on jo tottunut siihen, että vaalien aikaan postilaatikkoon tulee koiran ulosteita ja mätiä hedelmiä. Helsinkiläinen Nasima Razmyar (sdp) on saanut vihapostia, kun hän on kommentoinut perussuomalaisten tekemisiä.
Vihreä Lanka haastatteli Yanaria, Razmyaria ja Hassania sen jälkeen, kun joensuulainen vihreä ehdokas Ali Giray ja uusimaalainen Midiya Zahir Hatam (rkp) olivat kertoneet julkisesti kohtaamastaan ilkivallasta. Kahteen Girayn omistamaan ravintolaan kohdistui ilkivaltaa viikonlopun aikana, ja hänen tienvarsijulisteitaan oli kaadettu. Kurditaustainen Giray kertoi Vihreälle Langalle epäilevänsä, että ilkivallan tekijällä oli rasistinen motiivi. Ilkivallasta uutisoinnin jälkeen Giray oli saanut rasistista palautetta. Keskiviikkona Huvfudstadsbladet kirjoitti uusimaalaisesta Zahir Hatamista, jonka kaikki mainosjulisteet oli systemaattisesti poistettu. Zahir Hatam on ilmoittanut asiasta poliisille.
Yanar kertoo kuulleensa rasistista kommentteja ennen politiikkaan lähtöä kerran tai pari vuodessa, mutta vaalikampanjan aikana palautetta tulee päivittäin: sähköpostia, puhelinsoittoja ja huutelua kadulla. Yanar kertoi kokemuksistaan ensimmäisen kerran tiistaina julkaistussa Svenska dagbladetin artikkelissa. SvD:n jutun kirjoittaja oli paikalla, kun Yanarin juttusille tullut keski-ikäinen nainen syytti hänen lyöneen ihmisiä, ja jäi kertomaan vartiksi epäilyistään, etteivät maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat aja Suomen etua.
”Hämmästyin että kenen muun asiaa voisi muka ajaa – vastasin naiselle, että olen yhtä suomalainen kuin sinäkin, rakastan Suomea, haluan kehittää tätä maata, antaa sille kaikkeni – ja minua epäillään henkilöksi, joka ei halua Suomen parasta”, Yanar kommentoi Vihreälle Langalle.
Yanar kertoo saavansa puheluita, joissa hänen toivotaan muuttavan pois Suomesta.
"Pääsiäisaamunakin tuli yksi puhelu. Olin että hyvää pääsiäistä sullekin”, Yanar huokaa.
”Tuntuu siltä, että mikään ei riitä: että integroituu yhteiskuntaan, pääsee yliopistoon, saa töitä, on veronmaksaja, johtaa merkittävää poliittista nuorisojärjestöä, pyrkii politiikkaan edistäkseen suomalaista yhteiskuntaa – ja kaikesta huolimatta saa rasismia osakseen. Mä haluaisin tietää, että mitä muuta voisin tehdä.”
Yanar ei ole halunnut erityisesti nostaa rasistista palautetta esille: se on pieni osa hänen saamastaan huomiosta, eikä hän halua antaa sille painoa.
”Saan ihan hulluna positiivista palautetta, ja valtaosa tätä uskomatonta tukea on kantasuomalaisilta. Olen siitä tosi innoissani. Ihmiset huutavat kadulla, että olet mahtava, olet loistava, ja kertovat juuri äänestäneensä minua. Minulta on tultu pyytämään nimikirjoituksia.”
Yanar kertoo saaneensa palautetta myös maahanmuuttajataustaisilta nuorilta, jotka ovat kiitelleet sitä, että hän on haastanut avoimesti esimerkiksi Jussi Halla-ahoa maahanmuuttajaehdokkaiden nimittelystä.
Turun kaupunginvaltuuston toinen puheenjohtaja Roda Hassan kertoo saaneensa kuluneen kampanjan aikana enemmän rasistista palautetta kuin koskaan aiemmin. Hassanille nämä ovat kuudennet vaalit.
”Minulle sanotaan, että sä olet somali, me ei tarvita sinua, olet muslimi ja likainen, mene meidän maasta pois. ”
Järkyttävin tilanne oli kohtaaminen keski-ikäisen miehen kanssa, joka oli tullut vaatimaan, että Hassan luopuu ehdokkuudestaan, koska on nainen ja muslimi, eikä somali ei sovi, ”suomalaisille pyhään paikkaan”.
”Yritin lopettaa keskustelun, mutta hän jäi jankutti ja jankutti”, Hassan kertoo. Toinen vastaan tullut mies tönäisi Hassania torilla.
Kohtausten seurauksena Hassan on päättänyt, ettei jaa mainoksia tai kampanjoi illalla, vaan lopettaa kuuden maissa. Myöskään hänen lapsensa eivät suostu rasistisen palautteen takia jakamaan äidin vaalimateriaalia.
Hassan epäilee kasvaneen rasismin johtuvan taloustilanteesta sekä Ranskan ja Tanskan tapahtumista.
”Postilaatikkoon tulee koirankakkaa ja mätiä hedelmiä vaalien aikaan”, Hassan kertoo rauhallisesti.
Kampanjan aikana kokemastaan Hassan on puhunut vain perheilleen ja ystävilleen. Hän ei ole halunnut kirjoittaa aiheesta Facebook-profiilissaan.
”Minulla on paljon kavereita Facebookissa. Suomen somalit helposti syyttävät, että miksi haen vaikeuksia olemalla esillä. He kai haluavat suojella minua näiltä kokemuksilta”, Hassan selittää.
”Minua ei pelota. Tämä on minun valintani. Olen sanonut monelle, että me olemme tulleet Suomeen, ja meillä on oikeus olla mukana päättämässä yhteiskunnallisista asioista. ”
Nasima Razymar sanoo kampanjansa sujuneen rauhallisesti.
”Totta kai kadulla huudellaan, että 'ole suomalainen' tai 'en voisi koskaan äänestää sinua'. Minulle nämä tulevat kuitenkin enemmän kirjallisena, sähköpostin ja sosiaalisen median välityksellä. Olen saanut paljon vihapostia viimeisten kuukausien aikana”, Razmyar kommentoi.
Razmyar kertoo vihapostin määrän kasvaneen aina sen jälkeen, kun hän on kommentoinut julkisuudessa perussuomalaisten aloitteita – kuten puolueen maahanmuutto-ohjelmaa tai Jussi Halla-ahon luonnehdintaa maahanmuuttajaehdokkaista ”sirkuspelleinä” ja ”toteemieläiminä”.
”Sen jälkeen tulee aina herjaa.”
Razmyar painottaa, että ehdoton enemmistö hänen kohtaamistaan ihmisistä on perin kyllästyneitä ennakkoluuloisuuteen.
Hän yhdistää vihapuheen määrän siihen, että suomalainen yhteiskunta on murroksessa: Helsingissä on useita maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita, joilla on nyt mahdollisuus päästä ensi kertaa eduskuntaan asti. Useissa ennusteissa Razmyaria, Yanaria ja kokoomuksen Fatbardhe Hetemajia on pidetty mahdollisina läpimenijöinä.
”Nyt jäätä murretaan.”
Juttua korjattu 16.4. klo 10.40. Ilkivaltaa kohdistui kahteen, ei neljään Ali Girayn omistamaan ravintolaan.