Helsingin Sanomat: Suomi ennustaa venäläisten homopakolaisten määrän kasvavan 10.4.2015
Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kiristyvä tilanne näkyy turvapaikanhaussa Suomeen ja hakijoiden määrän kasvun on syytä varautua.
Näin todetaan Maahanmuuttoviraston perjantaina julkaisemassa teemaraportissa Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nykytilanne Venäjällä. Raporttia varten on käyty läpi turvapaikanhakijoiden puhuttelupöytäkirjoja, joissa teema on noussut yhdeksi yleisimmin esiintyvistä turvapaikanhakuperusteista.
Puhuttelu on viranomaistermi haastattelulle, jossa selvitetään turvapaikanhakijan tiedot ja syyt turvapaikka-anomukseen.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ei ole ennenkään ollut hyvä, mutta asenteet ovat koventuneet viime vuosina. Julkinen ilmapiiri asian ympärillä on kiristynyt erityisesti vuonna 2013 säädetyn valtakunnallisen niin sanotun homopropagandalain myötä.
Laki kieltää homouden propagoinnin alaikäisille. Lailla on mielipidetiedustelujen perusteella vankka kannatus Venäjällä. Se on kuitenkin kirjoitettu niin laveasti, ettei kukaan tiedä, mikä lasketaan homouden propagoinniksi alaikäisille.
Yleisen ilmapiirin muutos on näkynyt siinäkin, että viranomaiset ja ortodoksikirkko ovat puhuneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä aiempaa leimaavammin sanamuodoin.
"Seksuaalinen suuntautuminen saatetaan yhdistää esimerkiksi pedofiliaan ja sukupuolitauteihin", raporttia koonnut tutkija Katri-Maija Karvonen Maahanmuuttovirastosta sanoo.
Myös hyökkäykset ja väkivalta vähemmistöjä vastaan ovat lisääntyneet, ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät kuitenkaan voi luottaa poliisiin ja muihin viranomaisiin tarvitessaan suojaa hyökkäyksiltä, raportissa todetaan.
Virallisia tilastoja vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ei kuitenkaan ole lainkaan saatavilla. Tiedot ovat siksi pääosin ihmisoikeusjärjestöiltä ja seksuaalivähemmistöjen järjestöiltä.
Viime vuonna Venäjältä tuli Suomeen vajaat 200 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto ei kerro, kuinka moni heistä puhuteltiin eli haastateltiin. Turvapaikanhakijoiden joukossa on lapsia, joita ei puhutella.
Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoista valittiin satunnaisotannalla noin puolet. Niistä 9 prosentissa vedottiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kiristyvään tilanteeseen.