keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Svenska Yle: Eric fick hotfull lapp på jobbet

Svenska Yle: Eric fick hotfull lapp på jobbet 10.4.2015

I tre års tid har Eric extraknäckt på Posten. Han upplever att hans afrikanska ursprung har varit ett problem från start.

Eric, som egentligen heter något annat, har jobbat som postsorterare i Norra Böle i tre år. Han kommer från ett afrikanskt land och upplever att hans ursprung gör att han behandlas illa av såväl mellanchefer som av en del kollegor. Hittills har han hållit tyst om rasismen men en lapp i hans skåp för en dryg vecka sedan fick bägaren att rinna över. Lappen är inte den första, men speciellt grov. Nu vill Eric tala ut.

Hårda ord

Lappen är skriven på engelska och säger ungefär "välkommen till Finland! Du är här för att jobba hårt tills du åker sjuk tillbaka hem. Förvänta dig inte att bli behandlad som en finländare. Det här är vårt land. Det är vår tur att göra utlänningar som dig överarbetade. Eric, sluta strida med oss. Du kommer inte att kunna förändra något. Det kommer att ta generationer att förändra situationen. Välkommen till underbara Finland".

Eric trivs bra i Finland, men har fått nog av det han upplever som rasism på sin arbetsplats. Han säger att han får tyngre arbetsuppgifter än de andra, att han tvingas stå och springa betydligt mer. Han upplever också att ingen lyssnar på honom. Han säger sig ha talat med mellanchefer, facket och företagsläkaren, men menar att alla tvår sina händer eller skickar honom vidare. Hittills har han hållit tyst utanför jobbet.

- Jag vill inte strida med Finland. Jag vill ju landet allt gott.

På Posten är personalchef Jaana Jokinen väl bekant med Erics fall.

- Det här är en komplicerad miljö och det här specifika fallet är också väldigt komplicerat.

Jokinen vill också poängtera att det är ytterst ovanligt med dylika fall, och att det är bra att de uppdagas så att ledningen kan ta tag i dem.

Sorteringscentralen i Norra Böle är en multikulturell miljö och det har sina utmaningar.

- Representanter för vissa nationaliteter och religioner strider med varandra. Vi uppmanar alltid personalen att reda ut bråken med sin chef, och inte strida med varandra, säger Jaana Jokinen.

Posten ordnar möte

Jokinen berättar att man efter den senaste lappen som Eric hittade i sitt skåp har sammankallt ett möte med Eric själv, hans närmaste chef och arbetarskyddsfullmäktige. Också en tolk kommer att finnas på plats. Eric bekräftar att han fått ett mejl om mötet, som ska äga rum i slutet av veckan, av sin chef.

Enligt Jaana Jokinen har tidigare utredningar försvårats av att Eric inte velat visa upp de lappar han fått, när cheferna bett om att få se dem. Eric själv menar ändå att han nog visat upp åtminstone en tidigare lapp för sin närmaste chef.

- Mitt skåp sparkades också in så att jag inte kunde använda det på två månader. Jag meddelade min chef om det, men han gjorde ingenting åt det, säger Eric.

Nolltolerans

Jaana Jokinen säger att Posten har nolltolerans mot rasism.

- Vi utbildar alla förmän på området. Vi har absolut nolltolerans och en sådan här lapp kommer definitivt att leda till åtgärder.

Korrigering: 8.4 klockan 10:36. Posti ändrades till Posten.