keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Iltalehti: Sipilä kysyy maahanmuutosta - mitä perussuomalaiset vastaavat?

Iltalehti: Sipilä kysyy maahanmuutosta - mitä perussuomalaiset vastaavat? 29.4.2015

Perussuomalaisten nuorisopomo lakkauttaisi kiintiöpakolaisjärjestelmän. Perussuomalaiset julkaisi eduskuntavaalien alla maahanmuuttopoliittisen ohjelman, jossa puolue vaati tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien hajasijoittamista eri puolille Suomea.

Ohjelman mukaan olisi myös arvioitava, onko kiintiöpakolaisjärjestelmän ylläpitäminen enää mielekästä.

Lisäksi ohjelmassa vaadittiin, että "maahanmuuton ongelmista elävää" virkakuntaa tulisi "karsia ankaralla kädellä", ja linjattiin, että tavoitteeksi tulisi ottaa nettomaahanmuuton laskeminen 1990-luvun tasolle.

Perussuomalaisten näkemykset joutuvat testiin nyt, kun puolue kolkuttelee hallituksen portteja.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) haluaa tietää muiden asioiden ohella, minkälaisia maahanmuuttopolitiikkaa koskevia lainsäädännöllisiä muutosvaatimuksia puolueilla on.

"Ei sellaisenaan"

IL tavoitti perussuomalaisten varapuheenjohtajista keskiviikkona Jussi Niinistön ja Juho Eerolan, jotka kommentoivat puolueen maahanmuuttopoliittisia tavoitteita ympäripyöreään sävyyn.

- Jokaisella puolueella on omat ohjelmansa. Monipuoluedemokratiassa on selvää, että minkään puolueen ohjelmat eivät toteudu sellaisenaan, Niinistö pyörittelee.

- Maahanmuuttopoliittinen ohjelmamme on erinomaisen hyvä. Olisi hienoa saada viedyksi niitä asioita eteenpäin, Eerola sanoo.

Myös perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan pääarkkitehtina pidetty Jussi Halla-aho pitää kielen keskellä suuta.

- Kysymys kannattaa varmaan esittää neuvottelijoillemme, Halla-aho kommentoi.

Soini: "750 on ok"

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Simon Elo on vuolassanaisempi.

- Meidän täytyy pitää turvapaikanhakijoiden määrät maltillisina, ei kymmenissä tuhansissa (vuosittain), vaan korkeintaan tuhansissa, Elo sanoo ja lisää, että Suomen pitäisi luoda kansalaisuustesti, kielitesti sekä pisteytysjärjestelmä.

Kiintiöpakolaisjärjestelmää Elo ei esitä lakkautettavaksi, toisin kuin perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka pitää järjestelmää "moraalisesti erittäin arveluttavana".

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi MTV3:n tentissä ennen eduskuntavaaleja, että ongelma ei ole kiintiöpakolaiset, vaan laittomasti maahan tulevat turvapaikanhakijat sekä maassa oleskelevat paperittomat henkilöt.

- Lähden siitä, että kyllä tuo 750 kestetään, 750 on ihan ok, Soini viittasi Suomen vuotuiseen pakolaiskiintiöön.

Pakolaiskiintiötä on nostettu sisäministeriön päätöksellä Syyrian konfliktista johtuen 1050 henkilöön.