keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kansan Uutiset: Suomeen syntymässä etniset halpatyömarkkinat: Puolet Helsingin siivoojista maahanmuuttajia

Kansan Uutiset: Suomeen syntymässä etniset halpatyömarkkinat: Puolet Helsingin siivoojista maahanmuuttajia 15.4.2015

Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig pelkää, että Suomeen on syntymässä etniset työmarkkinat. Hän tarkoittaa matalapalkkatöitä, joille ohjautuu pääasiassa maahanmuuttajia, usein suomen kielen taidottomia.

– Vieraskielisten osuus työllisistä siivous- ja kiinteistöalalla oli vuonna 2013 Helsingissä yli 50 prosenttia, pääkaupunkiseudulla 40 prosenttia ja muualla Suomessa 15 prosenttia. Matalapalkka-alojen palkkausta tulee parantaa niin, että pystymme takaamaan työntekijöille tyydyttävän toimeentulon myös maahanmuuttaja- ja naisvaltaisilla aloilla Suomen kaltaisessa korkean hintatason yhteiskunnassa, Modig vaatii blogissaan

– Meidän tulee lisätä laillisia väyliä työperäiselle maahanmuutolle sekä tehostettava valvontaa niin, ettei harjoittamamme politiikka synnytä etnisiä halpatyömarkkinoita.

Modig vaatii parempia palkkoja matalapalkka-aloille, kuten siivous- ja kiinteistöpalveluihin.

– Tilastojen mukaan maahanmuuttajat päätyvät Suomessa syntynyttä väestöä useammin ja todennäköisemmin matalapalkka-aloille, joilla työolot ovat usein heikoimmat ja myös itse työt muita aloja raskaampia.