sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

HS: Nasima Razmyarista ja Ozan Yanarista tulossa ensimmäiset maahanmuuttaja­kansanedustajat: "Epätodellinen olo"

Helsingin Sanomat: Nasima Razmyarista ja Ozan Yanarista tulossa ensimmäiset maahanmuuttaja­kansanedustajat: "Epätodellinen olo" 19.4.2015
MTV: Maahanmuuttajaehdokkaat tekemässä historiaa – ensimmäisenä eduskuntaan

Suomen eduskunta on saamassa ensimmäiset kaksi maahanmuuttajakansanedustajaa. Helsingin vaalipiiristä läpi ovat pääsemässä Nasima Razmyar (sd) ja Ozan Yanar (vihr).

Afganistalaistaustainen Razmyar oli Sdp:n vaalivalvojaisten onnellisimpia kasvoja. "Tässä vaiheessa epätodellinen olo", Razmyar sanoi Hakaniemen Paasitornissa iltayhdeksältä.

Kaupunginvaltuutettu Razmyar oli vielä varovainen juhlimaan kansanedustajuuttaan, vaikka läpimeno näytti selvältä.

"Ennakkoäänistä näen, että arvot ovat välittyneet, että asiat ovat välittyneet", Razmyar sanoi. "On jo voittajaolo."

Mihin Razmyar haluaa eduskunnassa vaikuttaa?

"Ainakin siihen, minkälaisessa Suomessa me elämme. Että onko se kauhun ilmapiiri vai luottamuksen ilmapiiri."

Myös toinen maahanmuuttajataustainen ehdokas on menossa eduskuntaan.
Helsingissä on laskenta vielä kesken, ja tässä vaiheessa näyttää, että vihreiden Ozan Yanar olisi menossa läpi. ”Jännittää”, Yanar sanoo.

Yanar on 27-vuotias vihreiden nuorten opiskelijoiden liiton puheenjohtaja. Yanarin vanhemmat ovat turkkilaisia ja hän on lapsuudessaan asunut eri puolilla Eurooppaa. Suomeen hän muutti 14-vuotiaana.

”Kaikesta huolimatta olen suunnattoman kiitollinen siitä, miten suomalaiset ovat osoittaneet minulle luottamusta”, Yanar sanoo.

_______________________________________________________

MTV: Maahanmuuttajaehdokkaat tekemässä historiaa – ensimmäisenä eduskuntaan

Nasima Razmyar olisi läpi päästessään Suomen ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja.

Kaupunginvaltuutettu, SDP:n eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Nasima Razmyar, 30, on tämänhetkisen tilanteen mukaan menossa läpi eduskuntavaaleissa. Läpi päästessään hän on ensimmäinen maahanmuuttaja eduskunnassa – jos ei ota huomioon virossa syntynyttä Hella Wuolijokea, joka oli kansanedustajana 1940-luvulla.

Razmyar on syntynyt Afganistanissa, mistä hän muutti diplomaatti-isänsä ja muun perheensä kanssa ensin Moskovaan ja sieltä Suomeen vuonna 1992.

Razmyar oli ehdolla SDP:n listoilta myös viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011. Tuolloin hän jäi varasijalle. Tämän jälkeen hän on toiminut Mikael Jungnerin eduskunta-avustajana, SDP:n eduskuntaryhmän poliittisena avustajana ja viestintäsihteerinä.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Razmyar valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon. Hän oli ehdolla myös vuoden 2014 eurovaaleissa.

Aiemmin Razmyar on työskennellyt monissa maahanmuuttajien asioita koskevissa työtehtävissä. Hänet valittiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2010 tasa-arvon edistämiseksi tekemänsä työn johdosta.

Vuonna 2010 Razmyar myös osallistui MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun, mikä sai aikaan keskustelua puolesta ja vastaan Suomen afgaani- ja muslimiyhteisöissä. Razmyar menee kesällä naimisiin kihlattunsa Johan Fagerin kanssa.

Myös toinen maahanmuuttajataustainen ehdokas on menossa läpi. Vihreiden Ozan Yanar on saanut yli 4000 ääntä ja on näin saamassa paikan eduskunnasta.

Yanar on syntynyt vuonna 1987, ja hän on syntynyt Turkissa. Hän on asunut myös Englannissa ja Kyproksella.