maanantai 13. huhtikuuta 2015

MTV: Perussuomalaiset Vaalikuutiossa: Maahanmuuttopolitiikkaan mallia ulkomailta

MTV: Perussuomalaiset Vaalikuutiossa: Maahanmuuttopolitiikkaan mallia ulkomailta 13.4.2015

TV:n Vaalikuutiossa oli tänään vuorossa perussuomalaisten puolituntinen. Yhdeksi puheenaiheeksi nousi muun muassa maahanmuuttopolitiikka.

Puolueen puolituntinen-osuudessa toimittaja Mari Sarolahden haastattelussa olivat perussuomalaisten ehdokkaat Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan maahanmuuttajilla olisi hyvä olla perustaidot hallussa.

– On tärkeää, että saadaan mahdollisimman monipuolisia osaajia. Sellaisia, jotka osaavat lukea, laskea ja kirjoittaa, mielellään myös sellaisia, joilla on myös kieli- ja ammattitaitoa. Tutkimusten mukaan sellaiset ihmiset, joilta puuttuu perusvalmiudet elää kehittyneessä yhteiskunnassa, heiltä menee vuosikausia ennen kuin oppivat perustaidot. Sellaisen väen kotouttaminen on hyvin paljon vaikeampaa kuin kouluttautuneiden, Ruohonen-Lerner kertoo.

Vaalikuutiossa vierailleet perussuomalaiset ehdokkaat ovat Australian ja Kanadan mallin kannalla, jossa maahanmuuttajia pisteytetään.

– Pisteytysjärjestelmä on hyvin kannatettava, se myös motivoi ihmisiä kotouttamisohjelmaan ja opiskelemaan maan kieltä ja kulttuuria, Ruohonen-Lerner perustelee.

Sampo Terho korostaa, että maahanmuuttopolitiikkaa tulisi arvioida samoin kriteerein kuin mitä tahansa politiikkaa.

– Pistejärjestelmän lisäksi toinen hyvä esimerkki tulee Tanskasta. Siellä on käytössä positiviinen lista, mihin listataan työpaikkoja, joihin tarvitaan työntekijöitä, mutta niihin ei löydy kotimaista työntekijää. Se kuulostaa järkevältä politiikalta, Terho sanoo.

– Maahanmuuttopolitiikassa tulisi välttää niitä virheitä, mitä esimerkiksi Ruotsissa tai Iso-Britanniassa on maahanmuuton suhteen tehty. Siellä on sellaisia lähiöitä, mihin poliisi ja palokunta ei pääse, Jussi Niinistö sanoo.

Perussuomalaisten puolituntisessa keskusteltiin maahanmuuton lisäksi muun muassa Venäjästä ja Suomen talouden elvyttämisestä.