keskiviikko 12. toukokuuta 2010

YLE: Turvapaikanhakijan oleskeluluvan käsittelyyn tulossa tiukennuksia

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijan oleskeluluvan käsittelyyn tulossa tiukennuksia 12.5.2010

Hallintovaliokunta tiukentaisi Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan käsittelyä.

Ulkomaalaislain muutosta pohtinut valiokunta esittää, että oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnettäisiin vain, jos lapsi on alaikäinen hakemuksen ratkaisuhetkellä. Tällä hetkellä Suomeen tuleva nuori voi saada oleskeluluvan ja mahdollisuuden perheen yhdistämiseen sillä perusteella, että hän tänne tullessaan on alaikäinen, vaikka käsittelyn kuluessa ehtisikin täyttää 18 vuotta.

Myös hakijan ikää saisi lainmuutoksen jälkeen selvittää oikeuslääketieteen keinoin, jos viranomainen epäilee, ettei ilmoitettu ikä pidä paikkaansa. Epäilylle tulisi kuitenkin olla "ilmeinen peruste". Käytännössä peruste voisi olla esimerkiksi se, että hakija on ilmoittanut olevansa selvästi alaikäinen mutta hänellä kasvaa parta.

Iän selvittäminen jouduttiin lopettamaan jokin aika sitten, kun oikeusasiamies totesi, ettei menettelylle ole laillista perustaa.

Hallintovaliokunta kaipaa myös hallitukselta selvitystä perheenyhdistämissäännöksistä ja siitä, miten niitä tulisi soveltaa. Se haluaa tietoa etenkin siitä, millainen on Suomen tilanne muihin EU- ja Pohjoismaihin verrattuna.

Hallintovaliokunnan esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi on menossa eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina.