lauantai 14. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Sisäministeriön osastopäällikkö paljastaa, millaiset kustannukset syksyn pakolaisvyörystä on varauduttu maksamaan

Ilta-Sanomat: Sisäministeriön osastopäällikkö paljastaa, millaiset kustannukset syksyn pakolaisvyörystä on varauduttu maksamaan 14.11.2015

Syksyn pakolaisvyöryn kustannukset maksetaan ensi vuonna.
Sisäministeriön osastopäällikkö Jukka Aalto kertoo, että syksyn pakolaisvyöryn kustannukset lankeavat maksettavaksi pääosin ensi vuonna.

Tälle vuodelle turvapaikanhakijoiden vastaanottoon on budjetoitu 150 miljoonaa, kun taas ensi vuoden budjetti on nousemassa 500 miljoonaan euroon. Vuonna 2014 vastaava summa oli noin 85 miljoonaa euroa.

– Syksyllä käsiteltiin viime keväänä Suomeen tulleiden hakemuksia. Todellisuudessa ison vyöryn aikana tulleiden hakemuksia ryhdytään käsittelemään vasta ensi vuoden puolella, Aalto kertoo.

Vastaanottokeskusten pyörittämiseen ja hakijoiden tukiin on budjetoitu tänä vuonna 115 miljoonaa.

– Iso kysymys on, riittääkö tämä. Jos tammikuussa tilinpäätöstä tehtäessä huomataan, ettei riittänyt, määrä ylitetään, koska kysymyksessä on arviomääräraha.

”Yritämme hakea suurempaa summaa”

Ensi vuoden arvio perustuu ensi vuoden budjetin täydentävään esitykseen, jonka hallitus luovuttaa eduskunnalle ilmeisesti ensi viikolla. Valtiovarainministeriö on jo vastannut sisäministeriön esityksiin.

Ensi vuonna summa nousee vastaanottomenojen osalta 380 miljoonaan.

– Ensi vuoden menot on laskettu sen mukaan, että ensi vuonna Suomeen saapuu 15 000 uutta turvapaikanhakijaa. Lisäksi käsiteltävänä on noin 35 000 syksyn aikana tullutta hakemusta, Aalto kertoo.

Maahanmuuttovirastolle ja valtion kahdelle vastaanottokeskukselle on budjetoitu tälle vuodelle 30 miljoonaa, ja ensi vuodelle valtiovarainministeriö esittää 80 miljoonaa euroa.

– Yritämme hakea suurempaa summaa. Lisäksi poliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen toimintaan on saatu tälle vuodelle 1,5 miljoonaa lisämäärärahaa ylimääräisiin menoihin. Todelliset menot ovat olleet isommat, Aalto toteaa.

Ensi vuodelle lisäresursseja on valtiovarainministeriön esityksessä varattu 13 miljoonaa, kun sisäministeriö toivoi 26 miljoonaa.

Tämän vuoden budjetissa on lisäksi 3,8 miljoonan euron määräraha kielteisen päätöksen saaneiden maasta poistamiseen. Aalto arvioi, ettei tämä tule riittämään.

– Ensi vuodelle tähän pitäisi varata 23 miljoonaa, kun kielteisiä päätöksiä alkaa tippumaan. Myönteisen päätöksen on arvioitu saavan 35 prosenttia turvapaikanhakijoista.

Vastaanottokustannusten jälkeen tulevat kotouttamismenot

Aalto korostaa puhuvansa ainoastaan vastaanoton kustannuksista: kotouttamismenoista vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Oli päätös sitten myönteinen tai kielteinen, on turvapaikanhakija vastaanottomenojen piirissä vielä jonkin aikaa päätöksen tultua.

– Kun määrät olivat vielä eri luokkaa kuin nyt, odottivat myönteisen päätöksen saaneet kuntapaikkaa muutaman kuukauden vastaanottokeskuksessa. Nämä haasteet moninkertaistuvat, kun turvapaikanhakijoita on huomattavasti enemmän. Ei kielteisen päätöksen saaneitakaan kyetä poistamaan maasta samana päivänä, kun päätös tulee, hän huomauttaa.