lauantai 14. marraskuuta 2015

Metro: Hus moskeijalle, seis rasismille – näin aktivistien suojelusta tuli Helsingin poliisin arkea

Metro: Hus moskeijalle, seis rasismille – näin aktivistien suojelusta tuli Helsingin poliisin arkea 14.11.2015
Yle: Suurmoskeijan vastustajat vetivät paikalle toisenkin mielenosoituksen – poliisi jakoi torin kahtia - video

Pitkä rivi kypäräpäisiä poliiseja, Katariinankadun täydeltä poliisin maija-autoja – ja Helsingin Senaatintori laidoillaan kaksi kovin erilaista maailmankuvaa edustavaa pikku joukkoa.

Tältä näytti Helsingissä lauantaina iltapäivällä, kun liikkeellä olivat sekä äärioikeistolainen Finnish Defence League että rasismia vastustava vastajoukko.

Näky on loppukesän ja syksyn mittaan muuttunut aika tavalliseksi, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisilaitokselta. ”Ei siinä mitään tavanomaisesta poikkeavaa ollut.”

Miten kymmeniä poliiseja vaativista operaatioista oikein tuli ”ei tavanomaisesta poikkeavia” tapahtumia rauhallisessa Helsingissä?

”Tämä tematiikka on sen kaltainen, että noin kolmen viikon välein järjestetään mielenosoitus, jossa toinen puoli vastustaa maahanmuuttoa ja toinen puoli rasismia”, sanoo ylikomisario Huhtela.

”Me sitten turvaamme molempia osapuolia siten, ettei kumpikaan pysty häiritsemään toista. Jos näin kävisi, tulisi nokkapokkaa ja toiset pyrkisivät mölyämään toisten yli. Yritämme siis estää, etteivät osapuolet kohtaisi.”

Tällä kertaa äärioikeistolaiset olivat lähteneet vastustamaan Helsinkiin suunniteltua suurmoskeijaa. He marssivat noin 150 hengen voimin Rautatientorilta Senaatintorille. Suunnilleen yhtä suuri vastakulkue taas kierteli Narinkkatorilta Suomen pankille.

Miksi ihmeessä Suomen pankille?

”Edellisellä kerralla Suomen pankille marssi vastapuoli”, Huhtela sanoo.

Tällä kertaa mielenosoittajaryhmät pääsivät lähimmäs toisiaan Senaatintorin vastakkaisilla laidoilla, eikä vahinkoa päässyt tapahtumaan. Toisin oli lokakuun alussa, jolloin noin 250 ihmistä vaati rajoja kiinni ja noin 400 henkeä rajoja auki. Muutamia henkilöitä otettiin kiinni.

Suurmoskeijan vastaisen mielenosoituksen järjesti lauantaina Finnish Defence League -niminen yhdistys, joka toimii tänä vuonna Euroopan kansallisten Defence League -ryhmien yhteenliittymän vetäjänä.

Kadut kuuluvat kaikille – Ei rasismille! -nimisen vastamielenosoituksen järjestäjäksi on sosiaalisessa mediassa ilmoittautunut antirasistiseksi ja feministiseksi verkostoksi itseään kutsuva ARX-Antirasismi-ryhmä.

Helsingin poliisilla oli lauantaina liikkeellä noin 30 prosenttia normaalia suurempi miesvahvuus. Mielenosoituksen lisäksi lisävoimia oli hälytetty vakuuttamaan näkyvyydellään kaupungilla liikkuvia siitä, Pariisin terrori-iskuista huolimatta Helsingissä on turvallista liikkua.

_____________________________

Yle: Suurmoskeijan vastustajat vetivät paikalle toisenkin mielenosoituksen – poliisi jakoi torin kahtia - video

Alun perin Senaatintorilla oli määrä järjestää vain suurmoskeijan vastainen mielenosoitus, mutta paikalle tuli myös vastamielenosoitukseen osallistuneita. Suurmoskeijaa vastustavaan mielenilmaukseen osallistuneet sanoivat, että heidän mielestään suurmoskeija ei sovi suomalaiseen maisemaan. Mielenilmauksen järjestämisestä oli päätetty jo ennen Pariisin terrori-iskuja.

Helsingissä lauantaina järjestetty suurmoskeijan vastainen mielenilmaus veti paikalle myös toisen mielenosoitusjoukon.

Alun perin Senaatintorilla oli määrä järjestää vain suurmoskeijan vastainen mielenosoitus, mutta paikalle tuli myös vastamielenosoitukseen osallistuneita.

– Senaatintorilla piti olla yksi mielenosoitus, mutta Presidentinlinnan suunnasta myös vasemmisto alkoi marssia kohtia Senaatintoria. Heidät poliisi motitti Valtioneuvoston linnan luokse, kuvaili paikalla ollut Ylen toimittaja Riikka Lluukkonen.

Suurmoskeijaa vastustavassa mielenilmauksessa osallistujia oli noin 150. Vastamielenilmaukseen osallistuneiden määrästä ei ollut tarkkaa tietoa.

Senaatintorilla poliisi jakoi torin kahtia ja piteli eri mielenosoitusryhmiä erillään.

Suurmoskeijan vastaisen mielenosoituksen järjestäjänä oli Finnish Defence League. Järjestö ilmoittaa olevansa ei-rasistinen, väkivallaton kansalaisjärjestö sekä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Mielenilmaukseen olivat saapuneet myös lahtelaiset Lasse ja Maria Koskinen.

Lasse Koskinen kertoi vastustavansa suurmoskeijaa, koska hän kokee sen olevan eräänlainen symboli.

– Me puolustamme suomalaista kulttuuria ja näyttää siltä, että me joudumme torjumaan myös terrorismia tässä maahantunkeutumisessa, mikä tällä hetkellä on.

– Nythän on pelättävissä, että tämän joukon mukana Suomeen tunkeutuu myös Isis-reserviläisiä tänne ikään kuin varastoon. Tässä on aika isoista arvoista sekä turvallisuuden osalta kyse, hän jatkoi.

Koskinen mukaan mielenosoittajat eivät vihaa mitään uskontoa: suurmoskeijaa vastustetaan, koska heidän mielestään se ei sovi suomalaiseen maisemaan.

– Islamia me emme vastusta, mutta (vastustamme) ääri-islamilaisuutta ja terrorismia, josta järkyttävästi näimme esimerkin Pariisissa. Kaiken aikaa pelkäämme, että myös Suomessa tapahtuu ennen pitkään jotakin.