torstai 12. marraskuuta 2015

Yle: Poliisi paljasti poikkeuksellisen laajan harmaan talouden vyyhdin – rakennuksilla pimeästi yli 150 työntekijää

Yle: Poliisi paljasti poikkeuksellisen laajan harmaan talouden vyyhdin – rakennuksilla pimeästi yli 150 työntekijää 12.11.2015

Poliisi epäilee kahta jo aiemmin talousrikosten vuoksi liiketoimintakieltoon määrättyä miestä rakennusbisneksen pyörittämisestä pimeän työvoiman turvin. Lisäksi poliisin mukaan rakennusjätettä on toimitettu myös muualle kuin varsinaisille jätteenkäsittelylaitoksille.

Keskusrikospoliisi on paljastanut poikkeuksellisen laajan rakennustoimintaan liittyvän harmaan talouden rikosepäilyn. Poliisin mukaan kaksi jo aiemmin liikentoimintakieltoon määrättyä henkilöä ovat todellisuudessa johtaneet ainakin kahden eri yrityksen nimissä rakennustoimintaa pääkaupunkiseudulla.

Kaksi epäiltyä on tuomittu jo aiemmin talousrikoksista, kertoo rikostarkastaja Janne Järvinen Keskusrikospoliisista. Vangittuja henkilöitä on kuitenkin tässä vaiheessa kolme.

Yhtiöissä on ollut poliisin mukaan samanaikaisesti enimmillään yli 150 pimeää työntekijää, joista suuri osa ulkomaalaisia. Pimeää työvoimaa on ollut sekä yksityisissä että julkisen puolen rakennus- ja kunnossapitokohteissa.

– Rahat ovat tulleet yksityiseltä puolelta, mutta työntekijöitä on ollut ketjutusten myötä myös julkisilla työmailla, päiväkotien ja koulujen korjauksissa muun muassa, Järvinen tarkentaa.

Miljoonia pimeinä palkkoina ja hämärinä tilinostoina

Toiminta on alkanut syksyllä 2013 ja iskut työmaille tehtiin viime viikolla.

KRP arvioi, että palkkoja on maksettu pimeänä yli seitsemän miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiö tileiltä on nostettu käteisenä lähes kaksi miljoonaa euroa. Maksamattomia veroja ja sosiaaliturvamaksuja on arviolta kolme miljoonaa, lisäksi työeläkevakuutusmaksuja yli 1,5 miljoonaa euroa.

Poliisi tutkii tapausta mm. törkeänä veropetoksena sekä törkeänä kirjanpitorikoksena.

– Varsinaista kirjanpitoa ei ole vielä löydetty, joten tutkinnassa ollaan vasta alkuvaiheessa. Tapaus on hyvin suuri, mieleeni ei tule vastaavaa ainakaan lähiajoilta, Järvinen sanoo.

Järvinen huomauttaa, että päällisin puolin työmailla voi olla kaikki hyvin, mutta se ei kerro vielä koko totuutta.

– Tässäkin tapauksessa veronumerot on olleet työmiehillä rinnassa, mutta onko veroja todellisuudessa maksettu, se on eri asia.

Lisäksi tapaukseen liittyy epäily siitä, että rakennusjätettä olisi hävitetty laittomasti. Rakennusjätteitä epäillään päätyneet myös muualla kuin varsinaisille jätteenkäsittelylaitoksille. Tämän vuoksi tutkitaan myös törkeää ympäristön turmelemista.