maanantai 16. marraskuuta 2015

MTV: Suomen ensimmäisen terrorismijutun käsittely alkoi hovioikeudessa

MTV: Suomen ensimmäisen terrorismijutun käsittely alkoi hovioikeudessa 16.11.2015

Helsingin hovioikeus on alkanut käsitellä Suomen ensimmäistä terrorismijuttua.

Käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2014 neljä ihmistä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin terrorismin rahoittamisesta. Heistä kolme sai viiden kuukauden vankeustuomion.

Jutun pääsyytetty tuomittiin terrorismin rahoittamisesta, värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Jälkimmäiset tuomiot tulivat suunnitelmasta siepata kaksi Suomessa asuvaa somalialaispoikaa terroristijärjestön koulutusleirille Somaliaan ja oman veljen värväykseen al-Shabaabin taistelijaksi.

Kaikki tuomitut valittivat hovioikeuteen.

Siirsivät rahaa al-Shabaabille

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut olivat siirtäneet yhteensä 3 200 euroa Somaliaan. Rahoilla oli varustettu ja ruokittu al-Shabaabin sotilaita.

Rahalähetykset tehtiin vuosina 2008–2010. Epäillyt ovat kiistäneet syytteet. Heidän mukaansa kyse oli normaalista avustustyöstä.

Suojelupoliisi pääsi tiedonhankinnallaan epäiltyjen rikosten jäljille. Jutun esitutkinnan teki keskusrikospoliisi.

Näyttönä oli muun muassa puhelinkuuntelutallenteita ja tekstiviestejä. Jutun esitutkinnassa näyttöä jouduttiin keräämään useista maista, kuten Ruotsista, Britanniasta ja Keniasta.

Hovioikeudessa jutun käsittelylle on varattu yhdeksän päivää.