Helsingin Sanomat: Liisa Jaakonsaari: Hallituksen turvapaikkaohjelma leimaa tulijat mitättömiksi ihmisiksi 18.12.2015
Helsingin Sanomat: Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari: Pakolaisiin kohdistuu Suomessa järjestelmällistä terroria 19.12.2015
”Oleskeluluvan tilapäisyys tarkoittaa, että tulija saa elää jatkuvassa pelossa”, arvioi sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa.
Hallituksen viime viikolla esittämä uusi ohjelma turvapaikanhakijoiden kohtelusta heijastelee hyvin pitkälle perussuomalaisten tavoitteita, arvioi sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa.
Hallituksen ohjelmassa esitellään noin 80 erilaista toimenpidettä, joilla pääasiassa kiristetään turvapaikkapolitiikkaa nykyisestä.
Jaakonsaari arvioi, että näistä 80 toimenpiteestä suunnilleen 70 on sellaisia, jotka heijastavat pääasiassa perusuomalaisten toivomuksia.
Perussuomalaisten kannattajakunnan kosiskelun lisäksi Jaakonsaari arvioi ohjelmalla pyrittävän lähettämään viestiä maihin, jossa lähtemistä harkitsevat punnitsevat mahdollisia kohteita.
”Tällä on ilman muuta merkitystä. Suomestahan on aiemmin lähtenyt aivan toisenlaisia viestejä, esimerkiksi pääministerin päätös ottaa tulijoita omaan kotiinsa, mikä huomattiin laajalti lähtömaissa.”
Kaikkiaan Jaakonsaari piti hallituksen ohjelman sävyä erittäin negatiivisena. Aiemmin Jaakonsaari kutsui sitä puolirasistiseksi ohjelmaksi, josta ”puuttuvat vain hihamerkit”.
Jaakonsaari selittää tarkoittaneensa ohjelman negatiivisuuden leimaavan turvapaikanhakijan mitättömäksi ihmiseksi, jota voi kohdella melkein miten tahansa.
Hän viittasi erityisesti ehdotukseen, että turvapaikkaa ei enää myönnetä pysyvänä, vaan aina väliaikaisena. Lupaa tarkasteltaisiin puolen vuoden välein. Jos lähtömaassa tilanne paranee, lupaa ei jatkettaisi.
”Tämä tarkoittaisi, että tulija saisi elää jatkuvassa pelossa palautuksesta. Ei se edesauta kotoutusta.”
Jaakonsaari arvosteli myös ilmaisua, että turvapaikka pitää ansaita.
”Siinä on tällainen kalvinistinen ansainnan periaate takana. Ymmärrän tavoitteen, mutta sen olisi voinut muotoilla toisella tavalla.”
Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on ottanut ohjelmaan toisenlaisen kannan kuin Jaakonsaari. Rinne on pitänyt ohjelmaa ”erittäin hyvänä”.
Jaakonsaari ei suostunut näkemään hänen ja Rinteen kannanotoissa ratkaisevaa eroa. ”Pidemmälle ajatellen uskon, että tarvitsemme maahanmuuttajia, eikä huono kohtelu edesauta heidän kotiutumistaan tänne.”
Euroopan parlamentissa asenteet turvapaikkakysymykseen ovat Jaakonsaaren mukaan jakaantuneet jyrkästi. Kovinta linjaa ajavat eräät oikeistolaiset ryhmät sekä Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneet keskisen Itä-Euroopan maat.
___________________________________________
Helsingin Sanomat: Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari: Pakolaisiin kohdistuu Suomessa järjestelmällistä terroria
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) on istunut kolmekymmentä vuotta Suomen eduskunnassa, kaksikymmentä vuotta Oulun kunnanvaltuustossa ja nyt kahdeksan vuotta Brysselissä.
Kun on politiikassa mukana yli neljä vuosikymmentä, ehtii nähdä lähes kaiken. Mutta Suomen nykyinen ilmapiiri on Jaakonsaarellekin jotain poikkeuksellista.
Vastaanottokeskuksiin kohdistuvista tuhopolton yrityksistä on tullut syksyllä toistuva ilmiö. Pakolaisiin kohdistuu järjestelmällistä terroria, Jaakonsaari sanoo.
”Suomessa hyssytellään tätä väkivallan aaltoa. On pelottavaa, että väkivaltaan on alettu tottua. Se on täällä aivan uutta.”
Myös poliittinen retoriikka on Jaakonsaaren mukaan koventunut. Kansanedustajat voivat puhua mitä sattuu.
”Joku ehdottaa kuolemanrangaistusta, toinen sanoo etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille. Vähitellen tähänkin totutaan.”
Jaakonsaaren mielestä keskusta ja kokoomus ovat antaneet periksi perussuomalaisille ja omaksuneet entistä tiukempia kantoja pakolaisiin.
Se näkyy esimerkiksi puhesävyissä ja ilmaisuissa, Jaakonsaari pohtii ja viittaa esimerkkinä sisäministeri Petteri Orpoon (kok). Orpo sanoi viime viikolla Ylelle, että suomalaisten radikalisoitumisen taustalla ovat maahanmuutto ja lama.
”Pitäisi sanoa suoraan, että kyse on rasistisesta väkivallasta. Noin muuten Orpo ansaitsee tunnustusta hyvästä työstään, mutta hänen ja muiden poliitikkojen pitäisi suhtautua asiaan vakavammin.”
Risuja tulee myös medialle, joka ei Jaakonsaaren mielestä ole nostanut pakolaisiin kohdistuvia hyökkäyksiä riittävän vahvasti esille.
”Kansainvälistä lehdistöä lukiessa huomaa, että tämä on vähän suomalainen ilmiö. Täällä hieman vaietaan ja sitä kautta vihjataan, että me ikään kuin ymmärrämme väkivallan syitä.”
Suomalaisen politiikan alennustilasta kertoo Jaakonsaaren mielestä hallituksen viime viikolla julkistama turvapaikkapoliittinen ohjelma.
Siihen on kerätty ”kaikki perussuomalaisten unet”, demaripoliitikko sanoo.
”Ihmisten nöyryyttäminen ja mitättömäksi tekeminen on äärettömän vaarallista, ja siitä syntyy pahaa jälkeä.”
Ohjelma on puolirasistinen, Jaakonsaari väittää, koska se suhtautuu pakolaisten perheiden yhdistämiseen niin kielteisesti.
”Aina valitetaan, että tänne tulee vain nuoria miehiä. Perheen yhdistäminen on nimenomaan tapa saada tänne ne naiset, lapset ja vanhukset.”
Ikääntyvä Suomi tarvitsee myös työvoimaa, Jaakonsaari muistuttaa.
”Sen sijaan pakolaisille kerrotaan, että ette ole tervetulleita. Nämä ovat paniikissa tehtyjä ratkaisuja, joissa ei ole ajateltu Suomen tulevaisuutta.”
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on kehunut hallituksen pakolaislinjaa. Jaakonsaari asettelee sanansa varovaisesti.
”Rinne on ollut johdonmukainen ihmisoikeuksien puolustaja, mutta toivoisin häneltä vielä rohkeutta näyttää suuntaa maahanmuuttopolitiikassa.”
HS:n uudessa gallupissa Suomen suurimmaksi noussut Sdp on imenyt äänestäjiä perussuomalaisista. Jaakonsaari kiistää, että Rinteen kommentit olisivat poliittista laskelmointia.
”Katsomme hallituksen politiikkaa vähän erilaisten silmälasien läpi. Rinne ei ehkä ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.”
Populistipuoluetta Sdp:stä ei tule, Jaakonsaari sanoo. Se sotisi hänen mukaansa vastoin niitä solidaarisuuden aatteita, joille koko puolue on rakennettu.
”Jos siihen lähdetään, se ei olisi enää minun puolueeni.”
Suomen muuttunut ilmapiiri on Jaakonsaarelle tuttua Brysselistä. Kollegat Ranskassa ja Unkarissa ovat seuranneet neuvottomina kiihkokansallisuuden nousua.
Muualla Euroopassa jo aiemmin pinnalle nousseet jännitteet ovat tänä vuonna saapuneet voimalla myös Suomeen. Tilanne ei tosin ole Jaakonsaaren mukaan kärjistynyt Suomessa yhtä pahasti, koska perussuomalaiset on hallituksessa.
”Ääriliikkeen keihäänkärki on tavallaan katkaistu, vaikka väkivaltaa esiintyykin.”
Jaakonsaari on optimisti, ihmisten auttamishalu herättää hänessä toivoa. Vaikka yhteiskunnat ovat jakautuneet, entistä useampi on etsinyt pakolaiskriisin aikana keinoja osoittaa solidaarisuuttaan, Jaakonsaari sanoo.
”Ilmapiiri muuttuu, ääriajattelulle ei haluta antaa periksi. Olemme matkalla parempaan suuntaan.”