perjantai 18. joulukuuta 2015

Iltalehti: Poliisin tiedossa runsaasti turvapaikanhakijoiden tekemiä uhkauksia

Iltalehti: Poliisin tiedossa runsaasti turvapaikanhakijoiden tekemiä uhkauksia 18.12.2015

Ilmoituksia on tullut ympäri maata. Niissä uhkaukset ovat kohdistuneet vastaanottokeskuksissa työskenteleviin henkilöihin tai muutoin turvapaikanhakijoiden parissa vapaaehtoistyötä tekeviin.

- Syksyn aikana niitä on tullut tietoon kymmenittäin. Yleisimmin uhkailijat ovat olleet turvapaikanhakijoita ja tapausten taustalla on ollut turhautumista ja mahdollisesti sopeutumisvaikeuksia majoitusyksikön sääntöjen noudattamiseen. Lisäksi on ollut tapauksia, joissa ulkopuolinen henkilö on tullut esimerkiksi työpaikan parkkipaikalla huutelemaan ja solvaamaan työntekijää ja henkilö on kokenut sen uhkaavaksi, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta kertoo.

Reenin mukaan tyypillisintä on uhata työntekijää väkivallalla. Poliisin tiedossa on myös tapaus, jossa uhkailun kohteeksi joutunut vapaaehtoistyöntekijä on kertonut lopettavansa työt uhkausten takia.

Poliisi kirjaa tapaukset useimmiten laittomina uhkauksina. Siitä yleisin rangaistusmuoto on sakko.

- Poliisi joutuu priorisoimaan tutkintaa asian vakavuuden vuoksi, ja yleensä uhkaukset eivät ole ihan kärkipäässä, Reen sanoo.

Keskiviikkona julkisuuteen tuli tieto, että MV-lehden päätoimittajan yrityksen johdolla on kerätty valtava lista ihmisten henkilötiedoista ja sitä on jaettu sosiaalisessa mediassa.

Kuvakaappausten perusteella listalle on päätynyt puhelinnumeroita, yhteystietoja ja nimiä esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin henkilökunnasta sekä maahanmuuttajataustaisista henkilöistä.

Arvioitteko, että turvapaikanhakijoiden parissa työskenteleviin kohdistuvat uhkaustapaukset lisääntyvät, poliisitarkastaja Tommi Reen?

- En sitä suoraan lähde arvioimaan. Suomessa on kuitenkin kohtalaisen helppo saada toisen henkilön asuin- ja henkilötiedot selville ilman julkaisujakin. Tietysti jos tiedot ovat helposti nähtävillä, se saattaa madaltaa kynnystä lähettää esimerkiksi sähköpostia, Reen toteaa.

Reen kehottaa uhkailun kohteeksi joutunutta tekemään rikosilmoituksen poliisille ja säilyttämään mahdolliset uhkausviestit. Myös omat yhteystiedot kannattaa salata, jos näkee sen tarpeelliseksi.