keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Uusi Suomi: Norjan lakiesitys yllätti Suomessa – ”Ei se ole mahdollista”

Uusi Suomi: Norjan lakiesitys yllätti Suomessa – ”Ei se ole mahdollista” 30.12.2015

Norjan hallituksen kaavailema laki, jolla Pohjoismaiden kautta tulevat turvapaikanhakijat käännytettäisiin, ei ole mahdollinen. Näin arvioi Uudelle Suomelle sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
– Ei, ei se ole mahdollista. Mutta nyt mekään emme tiedä tarkkaan näistä laeista. Itsekin olen nähnyt vasta uutisten siitä, mikä heidän esityksensä oikein on, Nerg sanoo.

Muihin Pohjoismaihin palauttaminen olisi Nergin mukaan kuitenkin vastoin Schengenin sopimuksia ja pohjoismaista passiunionia. Samaa keskustelua on käyty Suomessakin, hän muistuttaa.

– Esimerkiksi jos Ruotsin kautta Suomeen tulleet eivät ole rekisteröityneet ennen Suomeen tuloa, niin Suomi on velvollinen ottamaan heidät vastaan. Tätä keskustelua meilläkin käydään, miten kauttakulkua voi tapahtua, kun se ei ole ihan Dublin-säädösten mukaista.

– Mutta tämä on ollut Euroopan ongelma tänä syksynä, että ihmiset ovat vaeltaneet EU-maiden läpi ilman, että he ovat rekisteröityneet Dublin-sopimuksen mukaan siinä maassa, mihin he ensimmäiseksi ovat tulleet.

Norjan maahanmuutosta vastaava ministeri Sylvi Listhaug esitteli tiistaina lehdistölle 150-sivuisen lakiluonnoksen, jossa ehdotetaan merkittäviä kiristyksiä muun muassa maahantuloon, perheenyhdistämiseen sekä toimeentuloon. Lait lähetetään nyt lausuntokierrokselle ja ne käsitellään Norjan parlamentissa keväällä.

Nerg vaikuttaa yllätetyltä. Hänen mukaansa Pohjoismaat sopivat tänä syksynä yhteisestä periaatteesta yhtenäistää ja löytää yhdessä hyviä ratkaisuja pakolaistilanteeseen. Norjan kuten muidenkin Pohjoismaiden kanssa on käyty keskusteluja turvapaikkatilanteesta sekä poliittisella tasolla että virkamiestasolla. Pohjoismaiden sisäministerit ovat sopineet yhteisistä tapaamisista jokaisen EU:n sisäministerikokouksen yhteydessä.

– Emme nyt oikein tiedä, mikä tämän uutisoinnin takana oikein on ja siihen halutaan kyllä palata, kun lomat päättyvät, Nerg toteaa.

– Istuimme ennen joulua ja kävimme näitä asioita läpi, mitä itse kukin tekee, ja on haettu yhtenäistä pohjoismaista ratkaisua. Tässäkin tapauksessa halutaan kyllä nyt kuulla, mitä he sitten aikovat. Ei meillä sellaista käsitystä tähän saakka ole ollut, että Norjasta tulisi jotakin erilaista ratkaisua.