lauantai 19. joulukuuta 2015

HS: Pakolaisvastaisesta iskusta voi joutua vankilaan – palavan Masinol-pullon heittäminen toi vuoden tuomion

Helsingin Sanomat: Pakolaisvastaisesta iskusta voi joutua vankilaan – palavan Masinol-pullon heittäminen toi vuoden tuomion 19.12.2015
Helsingin Sanomat: Hotelli Tallukan kiistelty vastaanottokeskus yritettiin polttaa
Helsingin Sanomat: Apulaisvaltakunnansyyttäjä moittii solvaavan kielen käyttöä suosion kalastelussa

Vastaanottokeskusten häirintä vaikuttaa humalaisten illan aikana saamilta päähänpistoilta.Romppainen lähti vuodeksi vankilaan, koska heitti kännipäissään muovisen Masinol-pullon vastaanottokeskuksen oven ikkunaan. Pullon suuaukossa oli paperia, joka paloi.

Romppainen ei ole miehen oikea nimi, mutta teko on toistaiseksi vakavin tuomioon asti päätynyt, vastaanottokeskukseen kohdistunut isku, kun turvapaikanhakijakriisi alkoi Suomessa tänä syksynä.

Se sattui Kouvolan Keltakankaalla 25. syyskuuta illalla puoli yhdentoista aikaan. Punaisen Ristin hätämajoitusyksikössä oli 114 ihmistä iltapuuhissaan, kun Romppainen sytytti pullon. Pullo ei rikkonut lasia, vaan kimposi ikkunasta maahan. Paikalla ollut suomalaismies otti hänet kiinni. Kiinniottajalleen Romppainen kertoi, että vastusti maahanmuuttopolitiikkaa ja halusi tappaa mutiaiset.

Asia oli tullut jo aiemmin selväksi Romppaisen Facebook-sivulla, jossa hän ehdotti perustettavaksi suomalaisia suojelevia joukkoja ja ruuanjakelun estämistä Keltakankaalla. ”… kuolkoo vittu nälkään täältä pois ei auteta terroristeja, kaikki joukolla mukaan … ” hän kannusti.

Oikeudessa hän oli sovittelevampi ja sanoi halunneensa protestoida pakolaispolitiikkaa, joka aiheuttaa valtavat kustannukset. Tämä on suomalaisilta avuntarvitsijoilta pois, hän mukaan lukien.

Kymenlaakson käräjäoikeus ei heltynyt, vaan kovensi tuomiota, koska sillä oli rasistinen motiivi. Kovaa tuomiota selittivät myös miehen aiemmat tuomiot, kuten törkeä kotirauhan rikkominen, jossa hän uhkaili perheenisää ovella palava paperitukko kädessään.

Oikeus huomioi tuomiossaan tilanteen ja lähetti viestin Suomen polttopullo-romppaisille. Sen mukaan vihamielisyys turvapaikanhakijoita kohtaan on otettava vakavasti nyt, kun hakijoiden määrä on kasvussa ja majoitusyksiköitä alkaa olla lukumääräisesti paljon.

Toinen vakava tapaus on Lammin polttopulloisku, jossa vasta kerrosikkunan viimeinen ikkuna pysäytti palavan, viinapullosta tehdyn polttopullon. Ikkunan takana nukkui kaksi lasta. Tekijät ovat vapaalla, poliisi etsii kolmea pipopäistä miestä.

Poliisihallituksessa tilannetta seurataan.

”Kun elo–syyskuussa vastaanottokeskuksia sekä hätämajoitusyksiköitä avattiin, vakavampia tekoja alkoi tulla esiin. Tilanne rauhoittui lokakuussa, mutta nyt taas on ollut vilkkaampaa”, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen.

Suuri osa tilanteista on pääosin humalaista häiriköintiä ilta- ja yöaikaan.

”Ajellaan mopolla tai autolla keskuksen pihalla, huudellaan, heitetään kiviä ikkunoita kohti, kirjoitellaan seiniin rasistisia tekstejä. Tällaisia ne ovat usein olleet.”

Vakavia tapauksia on kymmenkunta. Toiminta ei silti vaikuta järjestelmälliseltä.

”Enemmän vaikuttaa yksittäisten henkilöiden tai muutaman henkilön ryhmien teoilta, jonkinlaisia päähänpistoja, joissa alkoholi on vaikuttanut asiaan”, Reen sanoo.

Ruotsissa tapauksia on joitakin kymmeniä, mutta Saksassa jo viitisensataa. ”Suomen lukemia voidaan pitää melko maltillisena, mutta onhan huolestuttavaa, että tämänkin verran tapahtuu.”

Kuten Kouvolan tapaus kertoo, seuraamus ei välttämättä ole lievä. ”Vaikka tarkoituksena olisi pelottelu, äkkiä seuraukset ovat kovat, puhumattakaan siitä, että onnistuu sytyttämään palon ja tulee ihmishenkien menetyksiä.”

____________________________________

Helsingin Sanomat: Hotelli Tallukan kiistelty vastaanottokeskus yritettiin polttaa

Hotelli Tallukassa Asikkalan Vääksyssä korjausmiehet raivaavat tulipalossa mustunutta puutavaraa ulos rakennuksesta. Viikko sitten vastaanottoon murtauduttiin ja sisällä sytytettiin tulipalo. Tekijöitä ei ole tavoitettu.

Hotellissa on tehtävä palon jäljiltä remontti ennen kuin ensimmäiset turvapaikanhakijat pääsevät majoittumaan hotellihuoneisiin.

Kaikkiaan 350 turvapaikanhakijan tulo Vääksyn ainoaan hotelliin on herättänyt vastustusta. Kaksituhatta kuntalaista allekirjoitti keskusta vastustavan adressin.

Alun perin keskukseen oli määrä sijoittaa 500 turvapaikanhakijaa, mutta mitoitusta vähennettiin terveysviranomaisten määräysten vuoksi.

Asikkalan kunnanjohtaja Juri Nieminen on pahoitellut keskuksen perustamista ilman kunnan lupaa ilmoitusasiana. Hänestä vastaanottokeskus ei sovi Vääksyyn myöskään siksi, ettei kunnassa ole omaa poliisia.

Joulukuun alussa kunnanjohtaja latasi Youtubeen huumoriksi tarkoitetun videon, jossa Hitler-hahmo raivoaa esikunnalleen.

Videosta syntyi kohu, ja Nieminen poisti videolinkin. Nyt hän on kuukauden mittaisella sairauslomalla. HS ei tavoittanut Niemistä kommenttia varten.

Myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok) tyrmistyi tavasta, jolla maahanmuuttovirasto perusti vastaanottokeskuksen kuntaa kuulematta.

”Vasta kaksi viikkoa sitten kunta päätti lähteä osakkaaksi Tallukan yhteyteen perustettavaan seikkailupuistoon. Sitten tuli tieto vastaanottokeskuksen perustamisesta”, Riihilahti ihmettelee.

Tallukan vastaanottokeskusta pyörittää Kotouma Oy, ja sen johtajana toimii Marko Lehto. Majoituksesta ja ruokahuollosta vastaa hotelliyritys. Hotellin omistajan Kalevi Granin mukaan lokakuussa sisäministeriöstä tuli tarjouspyyntö matkailu- ja ravintolapalvelualan liiton MaRan jäsenyrityksille.

”Vastasimme, että tarjolla on majoituskapasiteettia 250 hotellihuoneessa.”

Hämeen poliisi tutkii epäiltyä tuhopolttoa. Teknisten tutkimusten odotetaan valmistuvan kuukauden kuluttua.

____________________________________

Helsingin Sanomat: Apulaisvaltakunnansyyttäjä moittii solvaavan kielen käyttöä suosion kalastelussa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeella on helppo neuvo kaikille Facebookiin ja muualle someen kirjoittaville.

”Maahanmuuttoa ja maahanmuuttopolitiikka voi arvioida ja arvostella, se kuuluu sananvapauteen ja on ilmaisuvapauden piirissä. Silloin ollaan kaltevalla pinnalla, jos arvostelussa käytetään solvaavia tai loukkaavia ilmaisuja ihmisryhmistä, joko maanosan tai kansanosan tarkkuudella tai etnisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella”, Kalske tiivistää.

On vielä muitakin perusteita, kuten seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus. Tällöin kyse on kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, joka on rikos.

Entisen kansanedustajan James Hirvisaaren Facebook-kirjoitus päätyi vastikään poliisitutkintaan, kun hän muun muassa toivoi, että Tallukan hotelli olisi palanut. Samoin hän toivoi kenttätuomioistuimia ja ”lopullista kollektiivista ratkaisua”.

Kalske ei kommentoi Hirvisaaren tapausta, mutta ihmettelee, miksi taitavinakin sanankäyttäjinä tunnetut poliitikot käyttävät ilmaisuja, joita voidaan pitää solvaavina ja loukkaavina. Hän epäilee, että ilmaisuilla kosiskellaan tahoja, joilla on jo valmiiksi nurja suhtautuminen maahanmuuttoon ja etnisiin ryhmiin.

”Pidän ongelmallisena ja moitittavana, että poliitikot käyttävät sitä poliittisen suosion kalasteluun. Jos ihmisellä ei ole muuta poliittista viestiä kuin kannanotot maahanmuuttoon, se voi johtaa ilmaisullisiin ylilyönteihin”, Kalske toteaa.

Samoja ylilyöntejä sattuu myös tavallisille kansalaisille.

”Joillakin ilmaisun tarve on suurimmillaan silloin, kun arvostelukyky on pienimmillään. Ne ovat näitä aamuyöllä päissään tehtyjä kirjoituksia. Kun he ovat selvinneet ja saaneet tarpeensa tyydytettyä ja kuulustelut on tehty, he ovat katuneet.”