Iltalehti: Arvostettu kirjailija pakolaiskriisistä: Juttuja maahanmuuttajista tehdään Suomessa harhan vallassa 27.12.2015
Suomessa asuva elokuvaohjaaja ja kansainvälisesti arvostettu kirjailija Hassan Blasim on ottanut kantaa pakolaiskriisiin joulupäivänä julkaistussa blogissaan.
Blasimin mukaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita saapuu tällä hetkellä Suomen asukaslukuun nähden niin suuria määriä, että Suomessa tarvitaan "kipeästi malttia ja mielikuvitusta".
- Maahanmuuttokysymys ei ole Euroopassa uusi asia. Eräillä EU-mailla on siitä paljon kokemusta, josta voisi Suomessakin ammentaa viisaita, maltillisia ja inhimillisiä aineksia tulijoiden kohtaamiseen, hän kirjoittaa.
Blasim listaa blogissaan kuusi parannusehdotusta. Ensiksi länsimaisten tiedotusvälineiden luoma vääristynyt kuva eräiden kansojen identiteetistä tulisi purkaa.
- Siinä missä suomalainen on ensisijaisesti ylpeä suomalaisuudestaan eikä kristittyydestään, irakilainen on ylpeä irakilaisuudestaan eikä vain muslimiudestaan.
Kirjailijan mukaan ääriuskonnollisuuden ei saa antaa kasvaa Suomessa ja Suomen kouluissa tulisi petrata historianopetuksessa.
- Tarkoitan tässä mielikuvituksella sitä, että oppilaiden annetaan oppitunneilla tutustua historian inhimilliseen puoleen eikä vain kaataa tietoa heidän päähänsä.
Blasim kritisoi sitä, että tiedotusvälineet keskittyvät liikaa maahanmuuttajiin.
- Liiallinen keskittyminen Suomen pakolaisten tarinoihin ei palvele suomalaista yhteiskuntaa. Maahanmuuttajien toiminnan myönteisessäkin uutisoimisessa on huonot puolensa. Liialla huomiolla on kielteisiä seuraamuksia. Juttuja kilteistä ja tuhmista maahanmuuttajasta tehdään eräänlaisen harhan vallassa. Hyviä ja huonoja on yhtä lailla suomalaisissa ja kaikissa maailman ihmisissä.
Blasim myös muistuttaa blogissaan, että maahantulijoiden suureen joukkoon voi soluttautua myös tappajia ja terroristeja.
- Mädät omenat pitäisi yrittää eristää; niitä ei saa yleistää koskemaan kaikkia turvapaikanhakijoita. Yleistäminen on sokeutta!
Lopussa kirjailija pohtii, ettei maahanmuuttajien paras kotouttaja ei ole suomen eikä minkään muunkaan kurssi, vaan suomalainen itse.
- Todellinen suomalainen on solidaarinen ja ymmärtäväinen, ja hän taistelee vapauden ja arvokkaan elämän puolesta tällä kryptisellä planeetalla.
Blasim muutti Irakista Suomeen vuonna 2004. Arabiaksi kirjoittava mies voitti brittiläisen The Independent -lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014.
Suomessa hän on käsikirjoittanut ja ohjannut neljä lyhytelokuvaa Yleisradiolle.