sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Kymen Sanomat: Lähdesmäki hermostui Levosen Facebook-kirjoittelusta ja siirsi poliisi-poliitikon muihin tehtäviin — Levonen on pöyristynyt perusoikeuksiensa loukkaamisesta

Kymen Sanomat: Lähdesmäki hermostui Levosen Facebook-kirjoittelusta ja siirsi poliisi-poliitikon muihin tehtäviin — Levonen on pöyristynyt perusoikeuksiensa loukkaamisesta 20.12.2015

Kotkalainen vanhempi rikoskonstaapeli ja kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen (kesk.) on joutunut kokemaan sananvapauden toteuttamisen monimutkaisuuden ja rajanvedon hankaluuden. Poliisin työn ja politiikan yhdistelmä kävi Kaakkois-Suomen poliisijohdolle ylivoimaiseksi alkusyksystä Se siirsi Levosen yt-menettelyn kautta ulkomaalais- ja turvapaikkayksiköstä muihin tehtäviin.

Poliisilaitoksen johdon mielestä Levosen Facebook-kirjoittelu oli ollut sisällöltään sen laatuista, että luottamus hänen kykyynsä hoitaa ulkomaalaistutkintaa objektiivisesti oli voitu perustellusti kyseenalaistaa. Poliisijohdon mukaan Levosen kirjoittelu vaarantaa kansalaisten luottamusta poliisin tasapuolisuuteen tehtävien hoidossa.

Levonen on häneen kohdistuneista toimista pöyristynyt. Hän kokee, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu ja perustuslaillisia oikeuksiaan loukattu.

Levosen mukaan hänestä käynnistettiin syyskuussa yhteistoimintalain mukainen menettely, vaikka kyseessä olivat hänen henkilökohtaiset ja poliittiset mielipiteensä Facebook-kavereiden kanssa suljetussa ryhmässä.

Tapaus on Levosen mielestä niin törkeä, että hän teki poliisipäällikkö Ossi Lähdesmäestä ja apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsista tutkintapyynnön, joka ei kuitenkaan johtanut esiselvitystä pidemmälle.

Poliisihallituksen lisäksi Levonen vetosi eduskunnan oikeusasiamieheen, joka pesi kätensä. Seuraavaksi Levonen aikoo vedota valtakunnansyyttäjään esitutkinnan aloittamiseksi.