torstai 17. joulukuuta 2015

Kaksplus: Rasismia vastaan: 4 keinoa kasvattaa lapsi suvaitsevaiseksi

Kaksplus: Rasismia vastaan: 4 keinoa kasvattaa lapsi suvaitsevaiseksi 17.12.2015

Lapsi ei vielä kunnolla ymmärrä mielipiteitä sanojen ja aatteiden takana, joten vanhemman on tärkeä opettaa, mitä rasismi on ja kertoa, että se on väärin. Moni lapsi joutuu itsekin kokemaan rasismia.

1. Tuomitse rasismi aina

Jos joku kertoo rasistisen vitsin, älä naura sille edes kohteliaisuudesta. Mainitse, että mielestäsi vitsi on huono ja mauton.

Rasismia ei saa hyssytellä, eikä se poistu itsestään. Näytä lapsille esimerkkiä, ja tuomitse rasismi.

2. Älä käytä rasistisia termejä

Ryssä ja neekeri ovat nimityksiä, jotka eivät kuulu nykypäivään. Jos esimerkiksi vanha sukulaisesi käyttää niitä, voit ystävällisesti mainita, että ne ovat epäasiallisia.

3. Älä ole rasistisen huutelijan puolella

Jos kuulet julkisella paikalla jonkun huutelevan rasistisesti, voit pyytää ystävällisesti huutelijaa lopettamaan.

Jos et halua tai uskalla sanoa mitään ääneen, voit viestittää myös katseellasi tai mennä huutelujen kohteeksi joutuneen viereen seisomaan ja viestittää näin, että olet hänen puolellaan.

4. Näytä, kenen puolella olet

Jos rasismin kohteeksi on joutunut lapsi, kerro hänelle, että se oli mielestäsi väärin.

Asiantuntijoina rasismin vastaista työtä Pelastakaa lapset -järjestössä tekevät Satu Kanninen ja Heli Markkula.

Jokainen lapsi haluaa kuulua joukkoon

Lapsiin, pieniinkin, kohdistuva rasismi on arkipäivää Suomessa. Rasismi ei kohdistu vain maahanmuuttajiin, vaan sitä kokevat myös täällä syntyneet ja kasvaneet lapset ja nuoret.

Lapsi saattaa kuulla jatkuvasti, että hänen toivotaan lähtevän Suomesta. Jos asenneilmapiiri on tuomitseva, lapsi uupuu: hän kokee, ettei saa olla missään oma itsensä.

Myös erilaisuuden kokemus on raskas lapselle, sillä erityisesti leikki- ja alakouluikäisillä lapsilla on voimakas tarve kuulua joukkoon ja halu olla ”ihan tavallinen”.

Suuri osa aikuisistakin haluaa olla ihan tavallisia eikä leimautua rasistiksi. Sivustakatsominen ja välinpitämättömyys kuitenkin ruokkivat rasismia.

Niinpa on jokaisen aikuisen velvollisuus osoittaa, että rasismi on väärin.