torstai 17. joulukuuta 2015

Yle: Jo tuhansia perunut turvapaikkahakemuksensa – vapaaehtoisesti kotimaahansa lähtevien matkaa valmistellaan

Yle: Jo tuhansia perunut turvapaikkahakemuksensa – vapaaehtoisesti kotimaahansa lähtevien matkaa valmistellaan 17.12.2015

Huomattava osa alkusyksyn aikana Suomeen saapuneista irakilaisista turvapaikanhakijoista on perunut tai on perumassa turvapaikkahakemuksensa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että vuodenvaihteeseen mennessä määrä nousee jopa kolmeen tuhanteen.

Oulun vastaanottokeskuksessa valmistellaan tällä hetkellä parinkymmenen aikuisen vapaaehtoista paluuta. Koko maassa vapaaehtoisesti palaavia arvioidaan vuodenvaihteeseen mennessä olevan tuhansia.

– Tällä hetkellä koko maan lukumäärä on 2 700, ja sen arvioidaan nousevan vuoden loppuun mennessä jopa 3 000:een, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Perujien määrät alkoivat kasvaa syyskuun loppupuolella.

– Moni heistä on halunnut jostain syystä perua hakemuksensa ja lähteä takaisin oman maahansa. Valtaosa prosessinsa peruneista on irakilaisia, jatkaa kansliapäällikkö.

Määrät eivät Nergin mukaan näyttäisi olevan enää kasvamassa.

– Tiedetään, että perujat ovat enemmän sitä väkeä, joka tuli tänne nimenomaan syys-lokakuun aikana, selittää Nerg.

Työnteon helpottaminen ei ole edennyt

Viimeisessä vaiheessa saapuneet eivät ole yhtä aktiivisia. Myös Ruotsissa vapaaehtoisesti palaavien määrä on alkanut kasvaa.

Turvapaikanhakijoiden työnteon edellytysten helpottamista on kaavailtu syksyn aikana, mutta viime viikkoina asia ei ole edennyt.

– Kolmen kuukauden jälkeen turvapaikanhakija, jolla on paperit kunnossa, saa lähteä töihin. Nyt on kyse siitä, poistetaanko tuo kolmen kuukauden aikaraja kokonaan vai jääkö vielä kuukauden karenssi. Tämä asia ei ole edennyt päätökseen saakka, sanoo Nerg.

Vastaanottokeskuksissa on jo nyt tuhansia turvapaikanhakijoita, joilla on oikeus työntekoon.

– Nyt kannattaisi ehkä sitäkin puolta lähteä aktivoimaan, arvioi kansliapäällikkö.

Palkanmaksu- ja pankkitilikysymys on myös työn alla.

– Sekään ei ole löytänyt vielä lopullista ratkaisua. Palkanmaksu ei ole kuitenkaan jäänyt siitä kiinni, vaan turvapaikanhakijoita työllistäneet työnantajat ovat maksaneet palkan käteisellä, toteaa Nerg.