tiistai 29. joulukuuta 2015

Yle: Politiikan hullu vuosi 2015 – Keskustelu leimahti liekkeihin: törkyä, pelottelua ja pakkopullaa

Yle: Politiikan hullu vuosi 2015 – Keskustelu leimahti liekkeihin: törkyä, pelottelua ja pakkopullaa 29.12.2015

Vastakkainasettelu poliittisessa keskustelussa sekä uhkailu- ja törkyviestintä somessa ovat voimistuneet. Kielentutkija Vesa Heikkinen sanoo, että puheet ovat jyrkentyneet turvapaikanhakijoiden määrän lisäännyttyä. Tutkijan mukaan valtiovallan on saatava ns. vastamedia kuriin.

Kun kuulostelee politiikan sali- tai some-puhetta verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen, törmää nyt väistämättä huutomerkkeihin. Jyrkkä vastakkainasettelu jakaa ihmisiä leireihin varsinkin suhtautumisessa pakolaisiin tai vaikkapa työmarkkinakentällä.

Puolueitten vaaliohjelmia perannut kielentutkija Vesa Heikkinen kuvaa aikaamme politiikan hulluksi vuodeksi. Tutkija sanoo, että korkki pullosta on poksahtanut auki, ja keskustelukentälle on puskenut viha.

Vihapuhetta ja valheita lietsotaan varsinkin ns. vastamediaksi kutsuttujen julkaisujen palstoilla.

– Olen huolissani siitä, pystyvätkö ihmiset hahmottamaan, mikä viesti on luotettava ja asiallinen. Meillä on ns. lehtiä netissä, joilla ei ole mitään tekemistä journalismin kanssa. On surullinen asia, että meillä on pantu valtavasti voimavaroja siihen, että turvapaikanhakija-asia saadaan ns. haltuun. Kuinka paljon meillä on edes yritetty suitsia vihapuhetta, rasistista kielenkäyttöä, uhkailua ja pelottelua? Siihen toivoisi lisää myös valtiovallan toimia, Vesa Heikkinen sanoo.

Hyvien ihmisten ei pidä olla hiljaa

Törkyviestinnän, kovenevien asenteiden ja vihapuheen lisääntyminen on yhteydessä turvapaikanhakijoiden tuloon pohjoisille rajoillemme. Puolueiden maahanmuuttopoliittiset ohjelmat tarkkaan perannut kielentutkija Heikkinen näkee keskustelun koventumisen alun jo hallituksen muodostamisessa.

– Juuret ovat Kokoomuksen ja Perussuomalaisten täysin erilaisissa maahanmuuttopoliittisissa linjauksissa. Hämmästeltiin, miten nämä kaksi mahtuvat samaan hallitukseen. Nyt tilanne on muuttunut.

Kielentutkija Vesa Heikkinen sanoo tutkineensa hallituksen tuoreen 80-kohtaisen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman.

– Ohjelmassa turvapaikanhakeminen on Suomelle ja hallitukselle ongelma, vaikka hätä on turvapaikanhakijoilla. Ohjelma käsittelee kärjistäen vain sitä, miten turvapaikanhakijat saadaan käännytettyä.

Heikkisen mukaan lisääntynyt huuteleminen liittyy tähän vakaiden poliittisten voimien asenteiden ja arvojen muuttumiseen.

– Julkinen poliittinen arvovaltainen keskustelu antaa ikään kuin oikeutuksen asiattomalle huutelulle. Jotkut tulkitsevat tätä niin, että kun virallisesti halutaan hillitä ”pakolaisvirtaa, -vyöryä ja luonnonvoimaista massojen päällehyökymistä”, se antaa oikeutuksen vihapuheelle ja rasistiselle kielenkäytölle.

Kielentutkija ei halua etsiä syyllisiä, mutta muistuttaa, että me kaikki teemme politiikkaa omalla kielenkäytöllämme. Myös hallitus, joka allekirjoittaa rasismin vastaisia lausumia, mutta antaa taas ristiriitaisesti ymmärtää, että turvapaikanhakijat ovat Suomelle pelkkä ongelma.

– Kuuntelevatko poliitikot pienen kansanosan möykkää kannatuksen laskemisen pelossa? Hyvien ihmisten ei pidä olla hiljaa. Kehotan jokaista ihmistä aktivoitumaan ja osoittamaan rohkeutta. Jokainen kohtaa päivittäin kadulla ja busseissa puhetta, jossa kiroillaan ”mutakuonojen” tuloa

[...]