keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Yle: Suomalaisia opetetaan juttelemaan turvapaikanhakijoille – "Kysykää suoraan, ovatko he terroristeja"

Yle: Suomalaisia opetetaan juttelemaan turvapaikanhakijoille – "Kysykää suoraan, ovatko he terroristeja" 16.12.2015

Suomalaisia kehotetaan kysymään mieltä kaihertavia kysymyksiä turvapaikanhakijoilta. Juttelupaikat tuntuvat kuitenkin olevan kiven alla, sillä kauppareissulla harvoin pysähdytään juttelemaan tuntemattomien kanssa.

Suomeen on tullut vajaat 32 000 turvapaikanhakijaa. Tulijoita yritetään kotiuttaa ja heille järjestetään erilaisia tilaisuuksia tutustua suomalaisiin. Tarkoitus on myös, että suomalaiset pääsivät keskustelemaan turvapaikanhakijoiden kanssa.

Esimerkiksi Joensuussa viimeisempään kokoontumiseen osallistui noin 50 ihmistä, heistä puolet olivat suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Aluksi turvapaikanhakijat ja joensuulaiset istuivat lähinnä omissa kuppikunnissaan. Ne alkoivat kuitenkin pian hajoamaan, kun kaikkia kehotettiin puhumaan rohkeasti toisilleen.

– Päästäkää lähelle ja puhukaa suoraan. Kysykää suoraan, ovatko he terroristeja, Joensuun tulkkikeskuksen toimitusjohtaja Ali Giray neuvoi.

Kaupassa tuntematonta ei jututeta

Viesti sekä joensuulaisten että turvapaikanhakijoiden suusta tuli selväksi. Vastaavia tapahtumia ja lisätutustumista halutaan jatkossakin.

– Ihmisillä on erittäin vähän mahdollisuuksia tavata turvapaikanhakijoita. Ei ole luontaisia paikkoja jutella. Kaupassa tai kadulla ei oikein voi pysäyttää juttelemaan, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula kertoi.

– Olemme nyt osa yhteisöä ja siksi meistä on tärkeä tuntea paikallisia. Haluamme elää rauhassa ja toivomme lisää tällaisia tilaisuuksia, irakilainen turvapaikanhakija Mustafa Kamil sanoi.