tiistai 15. joulukuuta 2015

Yle: Pakolaisasiat tuovat valtuustosaleihin uutta yleisöä – Vetelissä valtuutetuille uhkailuja ja haistattelua

Yle: Pakolaisasiat tuovat valtuustosaleihin uutta yleisöä – Vetelissä valtuutetuille uhkailuja ja haistattelua 15.12.2015

Pieni keskipohjalainen Vetelin kunta päätti avata ovet kiintiöpakolaisille ensi kertaa kunnan historiassa. Valtuuston kokousta oli seuraamassa tavallista suurempi yleisö, joka antoi välittömän palautteen päätöksestä.

Vetelin kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina ainutlaatuiseen kokoukseen, jota oli seuraamassa myös ulkopaikkakuntalaista yleisöä. Se on kunnan mittakaavassa erikoista.

Aiheen kuumuudesta huolimatta itse valtuuston keskustelu oli valtuuston puheenjohtajan Jussi Torpan mukaan varsin asiallista. Kun kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta oli kopisteltu myönteinen päätös, ei yksi yleisön edustajista pystynyt hillitsemään itseään, vaan haistatteli valtuustolle.

– Koskaan ennen ei valtuuston kokouksissa ole yleisö käyttäytynyt noin, Torppa sanoo.

Periaatteellisella tasolla Torpasta on hyvä, että yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat ja saavat myös muuten päätöksentekoon perehtymättömät saapumaan kokouksiin. Silti hän toivoo, ettei kiinnostus perustuisi tietämättömyyteen ja tahalliseen väärän tiedon levittämiseen.

– Tällainen yhteiskunnallinen kiinnostus ei ole toivottua, että keskitytään yhteen tiettyyn asiaan ja tässä tapauksessa rasismiin ja pakolaisvastaisuuteen, Torppa toteaa.

"Oman oksan sahaamista"

Vetelissä pakolaisten vastustus on mennyt laittomuuksienkin puolelle. Paikalliset, myönteisesti pakolaisiin suhtautuvat päättäjät ovat saaneet asiaan liittyviä kiristys- ja uhkailuviestejä.

Asia on kiihkeästi esillä myös sosiaalisessa mediassa. Kriitikot ovat sosiaalisessa mediassa jopa kannustaneet veteliläisiä, pakolaisia vastustavia henkilöitä lopettamaan paikallisten palveluiden käytön ja viemään rahansa muihin kuntiin.

– Se on tietysti kovastikin oman oksan sahaamista. Ei tuosta paljon muuta voi ajatella, tuumii Vetelin kunnanjohtaja Liisa Veiskola.