keskiviikko 16. joulukuuta 2015

MTV: Nettipoliisi Fobba rasistisesta someuhosta: Laki ei salli ihmisten tappamista edes netissä

MTV: Nettipoliisi Fobba rasistisesta someuhosta: Laki ei salli ihmisten tappamista edes netissä 16.12.2015
MTV: Hirvisaari: Yksittäisten turvapaikanhakijoiden rötöksistä rangaistava koko ryhmää

Asiallinen pakolaiskeskustelu jää helposti rasistisen kirjoittelun jalkoihin, sanoo nettipoliisi Marko Forss.

Poliisi tutkii, oliko entisen kansanedustajan James Hirvisaaren Facebook-kirjoitus rasistinen ja kansanryhmää vastaan kiihottava. Hirvisaari sanoi, ettei ole pahoillaan pakolaiskeskukseksi tarkoitetun hotellin tulipalosta ja käytti pakolaisten yhteydessä natsien tekemiin joukkomurhiin viittaavaa ilmaisua "lopullinen ratkaisu".

Nettipoliisi Marko Forssin mielestä rikoksen rajamaastossa kulkevat kirjoitukset kiinnittävät huomiota väärään asiaan.

– Tietyllä tapaa tässä on surullista se, että jos Jamesilla on kova agenda saada turvapaikanhakijatilannetta paremmaksi esimerkiksi tämän kaltaisilla asiattomuuden ja laittomuuden rajamailla olevilla kirjoituksilla, hänhän vain siirtää keskustelua siihen, onko keskustelun sävy oikea. Tietyllä tavalla asiallinen maahanmuuttokritiikki häviää tappelun sekaan.

Forss sanoo, että ennen turvapaikanhakemisen ja maahanmuuton kiihtymistä tyypillinen rasistinen rikos oli pahoinpitely ja verkossa tapahtuvien rikosten osuus oli vain neljä prosenttia.

Hänen mukaansa moni nettikeskustelu kiihtyy kenties tahattomastikin lain väärälle puolelle esimerkiksi, kun puhutaan turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista.

Forssista ihmisten tulisi ymmärtää, että sosiaaliseen mediaan ei voi kirjoitella julkisesti mitä tahansa.

– Vaikka nettiä pidetään varaventtiilinä, laki ei kuitenkaan salli kokonaisen kansanryhmän leimaamista tai että pidetään hyvänä asiana sitä, että tapetaan tai jopa kollektiivisesti tuhotaan jotain tiettyjä ryhmiä. Sellainen ei vain käy.


_____________________________________________

MTV: Hirvisaari: Yksittäisten turvapaikanhakijoiden rötöksistä rangaistava koko ryhmää

Entinen perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari kirjoitti Facebookissa 13. joulukuuta sympatisoivansa ”lopullista kollektiivista ratkaisua” turvapaikanhakijoiden suhteen. Tällä hänen väitetään viitanneen juutalaisten kansanmurhaan.

James Hirvisaari ei kuitenkaan katso olevansa fasisti, vaikka hän kannattaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kollektiivista rankaisua joidenkin heistä syyllistyttyä rikoksiin.

– Ei ole mitään fasistia. Jos on rötöksiin syyllistyneitä ihmisiä, ajatellaan vaikka turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia, loppujen lopuksi tehdään sellainen kollektiivinen ratkaisu koskemaan koko porukkaa ja ajetaan ne sitten vaikka pois paikkakunnalta kokonaan, Hirvisaari sanoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Hirvisaari kiistää myös tarkoittaneensa viitata Adolf Eichmannin kehittelemään natsien käyttämään juutalaisten kansanmurhaan viittaavaan lopullinen ratkaisu -termiin, sillä hänestä yhteys Eichmanniin syntyy vasta lukijan päässä.

– Minä provosoin ja harrastan epäkorrektia retoriikkaa kaikilla tavoin. Se on ollut tyylini aina. Tuokin teksti, mistä nyt on syntynyt kohu, siinä ei ole mitään muuta kuin mitä siinä on kirjoitettuna. Ne ajatukset syntyvät lukijan mielen maailmoissa ja niistä syytetään helposti minua. Asioista, joita en ole laisinkaan tarkoittanut.

– En koe, että olen ketään vainonnut enkä väärin perustein leimannut millään tavalla.