perjantai 18. joulukuuta 2015

Yle: Suomi ottaa syyrialaisia ensi vuonna pakolaisleireiltä – samalla pakolaiskiintiö pienenee

Yle: Suomi ottaa syyrialaisia ensi vuonna pakolaisleireiltä – samalla pakolaiskiintiö pienenee 18.12.2015

Suomi on valmis ottamaan Turkissa pakolaisleireillä olevia syyrialaispakolaisia ensi vuoden pakolaiskiintiössä. Pääministeri Juha Sipilä kertoi Brysselissä, että ensi vuoden pakolaiskiintiössä voitaisiin ottaa jopa 600 syyrialaista Turkin leireiltä.

Suomi suuntaa ensi vuoden pakolaiskiintiönsä Lähi-idässä olevien syyrialaispakolaisten auttamiseen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi on valmis ottamaan Turkissa olevilta pakolaisleireiltä jopa 600 syyrialaista.

Suomen pakolaiskiintiö on ensi vuonna jälleen 750 henkilöä. Tänä ja viime vuonna kiintiö nostettiin Syyrian tilanteen takia 1 050 pakolaiseen.

Ennen pakolaisten ottamista Turkilta edellytetään toimia laittoman EU:hun suuntautuvan maahanmuuton pysäyttämiseksi rajavalvontaa tehostamalla ja salakuljetukseen puuttumalla. Pääministeri Sipilän mukaan Turkin on myös parannettava maassa olevien syyrialaispakolaisten oloja.

– Tämä yhteistyö Turkin kanssa nimenomaan tähtää Syyriasta tulevien pakolaisten olojen parantamiseen. Se tehdään yhdessä niin, että ihmisoikeuskysymykset ja pakolaisten olot näillä leireillä ylipäänsä paranevat, Sipilä sanoi Brysselissä.

Turkin on myös parannettava maassa olevien syyrialaispakolaisten työskentelymahdollisuuksia.

Jos pakolaisten ottaminen Turkista ei toteudu, syyrialaispakolaisia voidaan ottaa Libanonin, Jordanian ja Pohjois-Afrikan leireiltä.

EU:n sisäiset siirrot eivät toimi

Yhteistyötä Turkin kanssa halutaan, koska pakolaisten siirrot EU-maiden välillä eivät toimi. Sovitusta 160 000 sisäisestä siirrosta vain noin parisataa on toteutunut. Suomeen on tullut sisäisillä siirroilla 87 pakolaista.

Pääministeri Sipilän mukaan nyt on tunnustettu, että ne eivät toimi.

– Asiaa ei ole vielä haudattu, mutta onhan siinä epäonnistuttu. Aikataulut eivät ole pitäneet. Ajatus oli, että järjestelykeskukset toimisivat ja ihmiset rekisteröitäisiin niissä ja sen jälkeen sijoitettaisiin muualle Eurooppaan. Näinhän tämä ei ole toiminut.