keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Verkkouutiset: Juho Eerola haluaa estää Saksasta saapuvan turvapaikkamatkailun

Verkkouutiset: Juho Eerola haluaa estää Saksasta saapuvan turvapaikkamatkailun 16.12.2015
MTV: Turvapaikanhakijat ruuhkauttavat Vuosaaren sataman – "Merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta"

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola haluaa estää Saksasta saapuvan turvapaikkamatkailun.Juho Eerola on lähestynyt sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) kirjallisella kysymyksellä. Hän kysyy ministeriltä ulkomaalaislain mukaisen seuraamusmaksun asettamisesta tilanteissa, joissa laivayhtiö mahdollisesti laiminlyö velvollisuuttaan tarkastaa ulkomaalaisten matkustajien maahantuloedellytykset.

Turvapaikanhakijat saapuvat nyt Saksan Travemünden kautta Suomeen.

Suomeen saapumiseen edellytetään viisumivelvollisen maan kansalaisilta niin sanottua yhtenäistä Schengen-viisumia. Myös Schengen-sisärajoilla on pyydettäessä esitettävä matkustusasiakirjat riippumatta siitä, järjestääkö kohdemaa rajatarkastuksia vai ei.

Turvapaikanhakijat eivät voi hakea turvapaikkaa Suomesta Saksassa ollessaan.

– Perustelen näkemystäni Schengen-rajasäännöstöllä, jonka mukaan aluksen matkustajista on laadittava luettelo, josta käy ilmi viisumi ja oleskelulupa. Ruotsissa ja Norjassa matkustusasiakirjat tarkastetaan, mutta Finnlines ei tarkasta maahantuloedellytyksiä Saksassa, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden matkustamisen Suomeen, Eerola toteaa tiedotteessaan.

Ulkomaalaislain mukaan Suomi voi ulkorajoillaan määrätä liikenteenharjoittajille 3000 euron seuraamusmaksun. Eerolan mukaan sisärajavalvonta pitäisi palauttaa, mikäli seuraamusmaksua ei voida suoraan soveltaa sisärajaliikenteessä.


__________________________________________

MTV: Turvapaikanhakijat ruuhkauttavat Vuosaaren sataman – "Merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta"

Turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan kasvavan Vuosaaren satamassa Helsingissä lähiaikoina.

Ruotsi ja Tanska ovat hiljattain tiukentaneet rajavalvontaansa, ja Saksan kautta tulevien turvapaikanhakijoiden paine alkaa tuntua Suomessa.

Helsingin Poliisin komisario Ari Jokisen mukaan marraskuun jälkeen Vuosaareen on saapunut jo 700 turvapaikanhakijaa laivalla.

– Käytännössä kaikki ovat irakilaisia. Muista maista tulee vain yksittäisiä hakijoita. Saamme laivayhtiöltä tiedon etukäteen Saksan laivassa olevista turvapaikanhakijoista, sanoo Jokinen.

Paine Suomeen tulee lisääntymään

Rajavartiolaitoksen kapteeni Jouni Lahtisen mukaan Suomi pyrkii tekemään yhteistyötä Saksan kanssa.

– Tilanne on probleemaattinen, koska turvapaikanhakijat tulevat tänne usean turvallisen maan läpi. Paine lisääntyy rajavalvonnan kiristyttyä Ruotsissa ja Tanskassa.

– Me selvitämme viranomaisten ja laivayhtiöiden kanssa keinoja, millä turvapaikanhakijat hakevat turvapaikkaa siinä maassa, minne ensin saapuvat, toteaa Lahtinen.

Rajavartiolaitos on avannut vuoden 2015 aikana Suomenlahden merivartioston toimesta noin sata esitutkintaa liittyen laittoman maahantulon järjestämiseen, joista noin puolet liittyy Helsingin satamaan.

– Heistä puolet on tullut Helsinkiin. Joukossa on jonkin verran myös paperittomia hakijoita. On merkkejä siitä, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Asia on nyt esitutkinnassa, paljastaa Lahtinen.