keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Aamulehti: Turvapaikanhakijan hautausmaavideosta nousi kohu: "Arvostelukyky petti"

Aamulehti: Turvapaikanhakijan hautausmaavideosta nousi kohu: "Arvostelukyky petti" 16.12.2015

Youtubessa on levinnyt video, joka on kuvattu Kangasalan hautausmaalla. Video on herättänyt pahennusta, koska sillä yksi ulkomaalaiselta näyttävä nuori mies liikuskelee ja nauraa hautojen lähellä.Kangasalan seurakunta on selvittänyt tapausta. Seurakunnan mukaan videossa esiintyy turvapaikanhakija, eikä tällaista käyttäytymistä voi hyväksyä keneltäkään.

- Kyseisessä videossa yksi turvapaikanhakija liikuskelee ja puhuu tavalla, joka näyttää katsojasta loukkaavalta ja suomalaisia arvoja halveksivalta, seurakunta kertoo nettisivuillaan.

Kangasalan kirkkoherra Seppo Jarva sanoo Aamulehdelle, että tapausta selvitti pitkään Kangasalla asunut irakilaistaustainen kielenkääntäjä.

Käännöksen perusteella nuori mies ei puhu lainkaan suomalaisista tai hautoihin haudatuista henkilöistä. Videolla esiintyvä henkilö siteeraa puhuessaan Koraania ja puhuu omista sukulaisistaan. Arvostelukyky on kuitenkin tässä kohtaa pettänyt, seurakunta muistuttaa.

- Henkilö on lausunut hautausmaalla Koraanin säkeitä, mikä on tapana Irakissa. Hän tekee sen kuitenkin huumorimielessä, mitä irakilaisen kääntäjän mukaan loukkaa sekä islamin- että kristinuskoa, Jarva sanoo.

Asiasta kertoi ensin Kangasalan Sanomat.

Nuorukainen on katunut tekoaan

Kirkkoherran mukaan sekä SPR että seurakunta on puhutellut videossa esiintyvää miestä ja hän on katunut tekoaan.

- Henkilö on poistettu Kangasalta ja hänet on siirretty toiseen vastaanottokeskukseen, Jarva sanoo.
Kangasalan seurakunta ei ryhdy yksittäisten henkilöiden huonon käytöksen takia rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin. Jarvan mukaan seurakunta konsultoi oikeusoppineita, eikä perusteita haudan häpäisyyn ole. Juristien mukaan seurakunta voisi syyttää lähinnä järjestyshäiriöstä, mihin toimiin seurakunta ei aio ryhtyä.

- Henkilö on saanut jo omiensa puolesta rangaistuksen. Kaivannon turvapaikanhakijat tarjoutuivat tulemaan pyytämään anteeksi porukalla. Tämä kuvaa sitä, että tapaus on ollut muille turvapaikanhakijoillekin shokki, kirkkoherra kertoo.

Kangasalan Sanomat kertoo nettisivuillaan, että joku toinen on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Seurakunta muistuttaa tiedotteessa, että turvapaikanhakijoille pitää opettaa, mitkä asiat ovat suomalaisille tärkeitä ja pyhiä.

Aamulehti on päättänyt olla julkaisematta videota.