torstai 31. joulukuuta 2015

HS: Iskuja pakolaiskeskuksiin ei voi selittää humalalla

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Iskuja pakolaiskeskuksiin ei voi selittää humalalla 31.12.2015

Suomessa noin 30 000 ihmistä odottaa päätöstä turvapaikasta tai oleskeluluvasta. Määrä vaihtelee, koska uusia turvapaikanhakijoita saapuu ja aiemmin tulleita poistuu maasta, osin välttääkseen kielteisestä päätöksestä mahdollisesti seuraavan maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Eri puolilla Suomea on turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia todennäköisesti vuosiksi eteenpäin. Sekä yhteiskunnalta että yksittäisiltä suomalaisilta ja maahanmuuttajilta vaaditaan ponnistuksia, jotta turvapaikkajärjestelmä toimisi avoimen pohjoismaisen oikeusvaltion periaatteiden edellyttämällä tavalla.

Vaikeuksia tulee, ja niitä on jo tullut. Sijoituspaikkakunnilla ei aina ole aiempaa kokemusta suurista tulijamääristä. Osalla tulijoista ei ole käsitystä Suomen kulttuurista ja tavoista.

Jotta kohtaamisessa syntyvät ongelmat voidaan ratkaista, pitää mahdolliset rikokset hoitaa tehokkaasti ja erikseen. Sen enempää raiskauksia kuin tuhopolttoja ei voi selittää kulttuurilla.

Poliisien esittämät arviot vastaanottokeskuksiin tehdyistä polttopulloiskuista tarjoavat mahdollisuuden niiden vähättelyyn, vaikka se ei olisi poliisin tavoite.

Poliisitarkastaja Tommi Reen arvioi HS:lle (19.12.) ja myöhemmin Ylelle, että polttopulloiskuissa ei ole näyttöä rasististen järjestöjen toiminnasta vaan ne ovat lähinnä ”päähänpistoja, joissa alkoholi on vaikuttanut asiaan”.

On hyvä, jos taustalla ei ole järjestäytynyttä rasistista toimintaa. Pitäisi kuitenkin olla täysin selvää, ettei päihtyminen ole lieventävä asianhaara polttopulloiskuissa vastaanottokeskuksiin.

Suomalaisten oikeustajulle on tärkeää, ettei alkoholilla enää selitellä kotiväkivaltaa eikä raiskauksia, eikä mitään muitakaan rikoksia. Tämän itsestäänselvyyden pitää päteä vastaanottokeskuksiin tehtyihin iskuihin, joissa on jo vaarannettu ihmishenkiä.

Polttopullon tekeminen ei myöskään ole aivan spontaania toimintaa, vaikka sen tekisi kuinka yksinkertaisista osista. Se edellyttää harkintaa, jonka kuuluu vaikuttaa rangaistukseen.

Oman vastuunsa kantavat ne, jotka yllyttävät iskuihin vastaanottokeskuksiin.