sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Yle: Rajan yli ei pääse Lapissa enää pyörällä – Pakkasessa saattaa olla satoja maahanpyrkijöitä

Yle: Rajan yli ei pääse Lapissa enää pyörällä – Pakkasessa saattaa olla satoja maahanpyrkijöitä 27.12.2015

Lapin rajavartioston yleisjohtaja sanoo, että Murmanskissa saattaa olla satoja potentiaalisia turvapaikanhakijoita, mutta ruuhkaa Sallan rajanylityspaikalla ei tällä haavaa ole. Lapin alueen rajavaltuutettu päätti eilen, että rajanylitys Sallassa ja Raja-Joosepissa ei onnistu enää pyörällä, vaan pelkästään autoillen.

Lapin rajavartioston yleisjohtaja Tommi Tiilikainen kertoo, että Murmanskin alueella saattaa edelleen olla satoja, ehkä jopa tuhansia länteen pyrkiviä turvapaikanhakijoita.

– Mikä se todellinen tilanne on, sitä ei tiedä.

Mahdollisten Suomesta turvapaikkaa hakevien tilanne hankaloitui, kun Lapin alueen rajavaltuutettu päätti lauantaina, että rajanylitys Sallassa ja Raja-Joosepissa sallitaan vain autolla. Tilannetta pahentaa myös kylmä sää. Esimerkiksi Sallassa on ollut sunnuntaina lähes 20 astetta pakkasta.

Tähän asti Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat ovat yleensä ylittäneet rajan polkupyörillä.

– Tämä on täysin laillinen päätös, sanoo Tiilikainen. Päätös perustuu sekä haluun ehkäistä laitonta maahantuloa että turvallisuusseikkoihin.

– Polkupyöräilyyn talviolosuhteissa tottumattomat vaarantavat liikenneturvallisuutta. Haluaisimme, että he eivät yrittäisi ylittää rajaa pyöräillen, koska olosuhteet pyöräilylle ovat liian kylmät. Haluamme ennaltaehkäistä ihmisten asettautumista vaaralle alttiiksi.

Suomeen ei ole sunnuntaina saapunut yhtään turvapaikanhakijaa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoista.

Venäjän media kertoi perjantaina, että Sallassa rajan tuntumassa oli noin 50 turvapaikanhakijaa odottamassa pääsyä Suomeen. Murmanskin paikallisen tv-kanava Vesti Murmanin joulupäivänä tehdyssä jutussa näytetään isoa joukkoa ihmisiä, jotka autoissaan odottavat Suomeen pääsyä.

Tämän vuoden aikana Lapin rajanylityspaikoilla turvapaikkaa on hakenut yhteensä 638 henkilöä.