maanantai 21. joulukuuta 2015

Yle: Hakaristi ikkunassa – kaikkein karmivimmat jouluvalot?

Yle: Hakaristi ikkunassa – kaikkein karmivimmat jouluvalot? 21.12.2015

Kajaanin Huuhkajanvaarassa yksityisasunnon ikkunassa on huomiota herättävät ja pysäyttävät jouluvalot. Valonauha on laitettu hakaristin muotoon, ja valojen taustalla riippuvat Itä-Saksan ja Neuvostoliiton liput.

Jouluvaloilla haetaan tunnelmaa, mutta toisinaan myös huomiota. Kajaanin Huuhkajanvaarassa asunnon ikkunaan on viritelty valot hakaristin muotoon.

Hakaristi on tuhansia vuosia vanha symboli, joka on ollut myös Suomen puolustusvoimien käytössä. Hakaristi kuitenkin yhdistetään helpoimmin natseihin, jotka julistivat rotupuhtautta ja tekivät hirmutekojaan 1930-luvulta toisen maailmansodan päättymiseen asti. Hakaristilippu oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen tunnusmerkki.

Kyseisessä kaupunginosassa asuu paljon maahanmuuttajia, mutta poliisi ei usko, että valojen merkitys on välttämättä rasistinen.

– Koskaan ei ole tarvinnut mennä sen takia kenenkään asuntoon, että jollain olisi ollut väärin asetellut jouluvalot. Jos asiassa ilmenee rasistisia merkkejä, niin sitten poliisilla on mahdollisuus puuttua asiaan, sanoo rikoskomisario Hannu Rönkkö.

Hakaristivalojen takana ikkunassa ovat sekä Itä-Saksan että Neuvostoliiton liput. Tämäkin viittaa Rönkön mukaan siihen, että valot ovat enemmänkin huono vitsi kuin rasistinen teko. Huuhkajanvaarassa on Rönkön mukaan ollut viime aikoina normaalia eloa, eikä minkäänlaisia levottomuuksia ole esiintynyt.

Hakaristin yhdistäminen Neuvostoliiton lippuun on ristiriitaista, sillä Neuvostoliitto oli liittoutuneiden joukoissa kukistamassa natsi-Saksaa vuonna 1945. Itä-Saksa puolestaan syntyi saksalaisten kommunistien perustamana toisen maailmansodan jälkeen juuri natsi-Saksan raunioille.