tiistai 29. joulukuuta 2015

Yle: Poliisiselvitys: Kaasu ja pamppu eivät olleet liioiteltuja Hennalan kahakassa

Yle: Poliisiselvitys: Kaasu ja pamppu eivät olleet liioiteltuja Hennalan kahakassa 29.12.2015

Poliisi katsoo toimineensa oikein marraskuussa vastaanottokeskuksen joukkokahakassa. Poliisipartiot kävivät kyseisenä yönä Hennalassa useita kertoja. Poliisi turvautui voimankäyttöön, koska suulliset kehotukset turvapaikanhakijoille eivät tehonneet.

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi selvityksensä marraskuun alussa Hennalassa sattuneesta välikohtauksesta, jossa poliisipartiot joutuivat turvapaikanhakijoiden piirittämiksi. Selvityksen mukaan poliisipartiot kävivät vastaanottokeskuksessa kyseisenä yönä kolme kertaa.

Ensimmäinen käynti Hennalassa oli illalla klo 22.52 eikä se aiheuttanut toimenpiteitä.

Sen jälkeen yön aikana Hennalaan lähettiin vielä kahdesti poliisin koko Lahden alueen partiovahvuus eli neljä partiota.

Kohuttu välikohtaus aiheutui, kun poliisi sai hälytyksen klo 23.56 turvapaikanhakijoiden joukkotappelusta Hennalassa. Kahden kasarmin lähettyvillä oli runsaasti levottomia turvapaikanhakijoita, joista vastaanottokeskuksen omat vartijat ottivat kiinni yhden.

Sen jälkeen useat kymmenet turvapaikanhakijat ympäröivät vartijat sekä paikalle saapuneen poliisipartion. Poliisi turvautui kaasuun, kun turvapaikanhakijoille annetut suulliset käskyt eivät tehonneet.

Selvityksen mukaan kahakassa käytettiin myös käsivoimaa. Kaasulle altistui kaksi sivullista.

Samanaikaisesti vastaanottokeskuksessa kehkeytyi toinenkin käsirysy, kun poliisi esti muita turvapaikanhakijoita tulemasta ulos majoitustiloistaan. Pamppuja, fyysistä voimaa ja käsirautoja poliisi käytti, kun turvapaikanhakijat eivät uskoneet puhetta.

Useita turvapaikanhakijoita säilöön

Myöhemmin yöllä yhden aikoihin poliisi kävi vielä kertaalleen vastaanottokeskuksessa. Tällä kertaa syynä oli se, että turvapaikanhakijat yrittivät tunkeutua majoitusrakennukseen, jonne heillä ei ollut asiaa.

Yön välikohtauksissa poliisi otti kiinni ja vei säilöön yhteensä neljä turvapaikanhakijaa.

Hämeen poliisi katsoo saaneensa tilanteen Hennalassa hallintaan hyvin eikä kahakasta ole käynnistetty esitutkintaa.

Kahakka sattui keskellä viikkoa, jolloin selvityksen mukaan riittävää poliisivahvuutta ei ole viipymättä saatavissa kyseisen kaltaisiin tehtäviin. Tämä johtuu siitä, että perinteisesti poliisi on keskittänyt voimavarojaan viikonloppuihin.