tiistai 29. joulukuuta 2015

Uusi Suomi: Valtava muutos Suomessa: Joka kolmas huolestui maahanmuutosta 6 kk:ssa

Uusi Suomi: Valtava muutos Suomessa: Joka kolmas huolestui maahanmuutosta 6 kk:ssa 29.12.2015

Suomalaisten suurimmat huolenaiheet ovat maahanmuutto ja työttömyys, ilmenee Euroopan komission rahoittaman Eurobarometri-kyselytutkimuksen ensitiedoista.

Maahanmuuttoon liittyvä huolestuneisuus on kasvanut erittäin merkittävästi viime keväästä. Kun marraskuussa tehdyssä kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista kertoi olevansa huolissaan maahanmuutosta, oli vastaava luku viime keväänä vielä 6 prosenttia.

Eurobarometrissa vastaajia pyydetään nimeämään kaksi tärkeintä huolenaihetta. Keväällä eniten mainintoja saivat työttömyys (46 prosenttia), taloustilanne (37 prosenttia) ja valtion velka (33 prosenttia). Näistä kolmen suurimman huolenaiheen joukkoon syksyllä mahtui enää työttömyys (42 prosenttia). Maahanmuuton jälkeen kolmanneksi eniten mainintoja sai terveydenhuolto -ja sosiaaliturvajärjestelmä (29 prosenttia).

Taloustilanteen ja valtion velan valitsi kahden suurimman huolenaiheen joukkoon nyt noin neljännes suomalaisvastaajista (27 ja 23 prosenttia).

28 EU-maan kansalaisista maahanmuutto nousi yleisimmäksi huolenaiheeksi peräti 12 maassa. Eniten maahanmuutosta olivat huolissaan saksalaiset (76 prosenttia vastaajista). Myös 60 prosenttia tanskalaisista ja 53 prosenttia ruotsalaisista oli huolissaan maahanmuutosta.